În anotimpul verde, o cură cu urzici în­semnă sănătate curată. Această plantă plină de vitamine și minerale te scapă de anemie, de afecțiuni hepatice, de boli de piele și multe alte suferințe. Rețineți: când este fragedă, are cele mai mari puteri, scrie Click.
Cea mai bună perioadă pentru recoltarea urzicilor este primăvara, când plantele au aproximativ 30 de centimetri și încă nu au înflorit. De regulă, frunzele tinere sunt fragede și gustoase, spre deosebire de cele mai bătrâne, care sunt mai tari și amărui. Urzicile comestibile au frunzele cu margini zimțate, acoperite cu puf. Trebuie să fie verzi, proaspete, cu frunze ferme.
Suc de urzică. Se mixează două mâini de frunze de urzică cu 200 ml apă până se formează o pastă, se pune într-un vas de ceramic și se lasă la macerat 2-3 ore, după care se strecoară. Sucul se bea pe sto­macul gol, iar timp de 15 minute după consumarea lui nu se mănâncă. Este un leac excelent în anemie. În paralel, se con­sumă urzici fierte, ca hrană, mini­mum 200 g/zi. Acest suc ajută și în cazul bolilor de rinichi și vezică. Se beau 500-1000 ml suc pe zi, pe stomacul gol.
Decoct de urzici tinere. Se culeg 1/2 kg de urzici tinere și se opăresc. Se lasă la răcit, apoi se strecoară. De­coc­tul (zeama) de urzi­că astfel obţinut se pune la fri­gider, iar urzicile fier­te rămase se pre­gătesc cu­linar ca şi spa­nacul. Se beau de 3 ori pe zi câte 50 ml (un păhărel) de de­coct. Acest decoct are un efect depura­tiv şi remineralizant extrem de puter­nic, fiind indicat în: boli de pie­le, anemie, hipocalcemie, hemoragii, convalescenţă, gută, tabagism, cancer, hemoroizi, obezitate, aler­gii, afecţiuni hepatice şi gas­trite.
Și nutriționistul Mihaela Bilic laudă acest aliment verde. „Deși sunt niște frunze, 40% din greutatea uscată a urzicilor e repre­zen­tată de proteine. Urzicile au mai multe proteine decât soia și, chiar dacă sunt proteine vegetale, conțin 8 din cei 9 aminoacizi esen­țiali. Cu 100g mâncare de urzici primim proteine cât dintr-o friptură și acoperim 100% din doza zilnică de calciu și fier, de 4 ori doza de vitamina C și de 6 ori doza de vitamina A. Se spune că putem alunga toate bolile cu trei porții de urzici, deci profitați!”

Recomandările redacției