Acest alba-neagra cu epopeea traficului cu țigări, ale cărei origini par a data de pe vremea când a apărut și prostituția, cu uite-l pe Mladin, l-am pierdut pe Mladin – nu o dată, ci de două ori, a dat cu întregul proces de justiție din România de pământ. Și nu mă refer aici doar la capitolul încredere, ci la întregul mecanism de funcționare a Justiției. La halul în care s-a desfășurat până acum ancheta privind atât uciderea lui Ioan Crișan, în data de 29 mai, cât și la traficul mondial de țigări de contrabandă care își avea buricul în micuțul nostru orășel, am putea mai degrabă susține că nu avem un sistem de justiție, ci un grup organizat, bine ascuns în spatele unor insigne.

Unul dintre principalele obiective, dacă nu chiar cel mai important în domeniul justiției îl reprezintă prevenția. Ori să afli în anul 2021, la mai bine de 30 de ani de la Revoluție, după trei decenii de democrație, că în Arad, un oraș, într-adevăr situat la vamă, dar la poarta Occidentului – cu lume civilizată, și civilizată de sute de ani prin legi și ordine, micuț și destul de neînsemnat pe harta României – cel puțin după Revoluție, că din acest târg pornește o contrabandă cu ramificații de asemenea proporții în întreaga lume este de neimaginat.

Cine și-ar fi putut vreodată închipui că un băiat de 30 de ani învârte pe degete mașini de lux, milioane de euro și poate întreaga miliție din cadrul IPJ Arad? Că de la acest tânăr, din buricul Aradului – oraș care ne-a fost prezentat ani de zile ca fiind unul dintre cele mai civilizate, educate și sigure… bla, bla, bla, sub ochii oamenilor legii au pornit încrengături mafiote în Serbia, Ungaria, Ucraina, Austria, Spania, Maria Britanie etc? Că Aradul sigur, frumos și civilizat va reprezenta capul de afiș al buletinelor de știri din toată țara și nu numai după ce o bombă a făcut scrum o persoană într-o zonă extrem de frecventată a orașului?

Ne mai amuză – e singura armă pentru a rămâne normal atunci când știi cu siguranță că nu mai ai nici o speranță în sistemul care ar trebui să te protejeze, reacția autorităților. Îl identifică pe Mladin, un băiat de vreo 30 de ani ca fiind presupusul împărat al țigărilor de contrabandă – mecanism care se derulează de cel puțin vârsta pe care o au părinții lui Mladin, însă îl pierd din cauză că din interior se „scurg“ informații cu caracter ultra-secret. Apropo – s-au făcut cercetări în acest sens? Apoi, noroc că acesta se predă, îl încătușează, însă îl pierd din nou! Până la urmă, l-au prins iarăși. Vom vedea când îl vor pierde iar.

Un întreg spectacol de prost gust, care în mod cert se va încheia cu o tragedie. Iar această tragedie va fi pentru noi – spectatorii și va consta în sentințele de la final: câțiva anișori după gratii, dacă nu chiar cu suspendare.

Același gust amar îl simți și atunci când ești martorul spectacolului societății în care trăim. Oamenii normali, harnici și serioși, responsabili lucrează o viață pe brânci și poate, cu ajutorul rudelor, al agoniselilor nu de o viață, ci de mai multe vieți și generații și al îngropării în datorii, reușesc să își cumpere o casă și o mașină cât de cât. În contrast, avem „exemplul“ unor „cariere“ de succes: Ferrari și alte mașini de lux, imobile fără număr, bani cu TIR-urile, poliție și protecție la degetul mic și toate până la 30 de ani și toate din furt și contrabandă.

Sigur, să nu trecem în latura cealaltă: nu toți oamenii care au bani și avere trebuie huliți. Există și antreprenori, oameni care riscă totul pentru o idee, care văd posibilități acolo unde noi, cei normali nu vedem nimic, există oameni geniali în afaceri, cu un simț ieșit din comun de a scoate bani și din piatră seacă. În aceste cazuri vorbim și de o muncă inepuizabilă, de Sisif, de nopți nedormite, dar nu din cauza cocainei sau a țigărilor, ci a strategiilor și calculelor, iar toate acestea se învârt în granițele legii. Acești oameni au, dar merită. Ideile lor, la care s-a adăugat un volum de muncă la fel de ieșit din comun, însă de foarte multe ori istovitor, le-a adus bani.

În niciun caz nu vorbim despre așa ceva în cazul de față. Toată această poveste a contrabandei cu țigări ne-a făcut să învățăm însă de la societate că accesul cel mai rapid și mai lesne la cheia succesului îl reprezintă corupția.

 

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției