În ultimii ani am asistat la deconectări masive a apartamentelor  din condominiile alimentate cu energie termică în sistem centralizat. La debranșarea totală a clădirilor care au fost proiectate și construite cu acest sistem. Chiar dacă legea permitea deconectările în anumite condiții, cei mai mulți au ales să urmeze calea ilegală de deconectare.

Nu a existat o prioritizare  pentru guvernele de după 1989 privind strategia energetică națională  și a sistemului, iar după ce CET-rile au ajuns în subordinea administrațiilor locale nici atât. Cu toate că au fost cheltuite sume mari din banii publici nu s-a dorit cu adevărat eficientizarea sistemului rămânând doar o sursă sigură de venit pentru cei care au adus centralele electrice de termoficare în colaps.

În Arad ca și în alte orașe ale țării cetățenii s-au săturat de promisiuni si nerealizări a celor care au fost aleși. Sperăm să se țină cont  de  propunerile ULAL Arad  la  dezbaterea  publică  pentru  bugetul  Municipiului  Arad,  către  Consiliul Municipal  Arad, de majorare  a subvenției la tariful Gicacaloriei  livrată  populației, la intrarea în sezonul rece,  astfel ca prețul să scada de la 392 lei cât este în prezent, la 276 lei”, spune Dorina Lupșe, președintele ULAL Arad.

Securitatea la incendii – prioritară

La aceast moment un lucru foarte important pentru Asociațiile de proprietari este respectarea legislației privind protecția și securitatea la incendii. În condominiile  în care sunt  montate centrale de gaz în apartament, trebuie montate detectoare automate de gaz și pe părțiile  comune ale clădirii, de asemenea trebuie să existe extintoare și un plan de evacuare în caz de incendii în fiecare scară de bloc.  Ordinul ANRE 89/10.05.2018,prevede obligativitatea montării detectoarelor automate de gaze naturale conform art. 129, alin. (1) și alin. (2) precum și art. 144 alin. (1). 

Astfel, raportat la prevederile art. 144 alin. (1), pentru siguranța în alimentarea cu gaze naturale, se impune montarea detectoarelor automate de gaze naturale și pe casa scării pentru a putea fi detectate  scăpările accidentale de gaze naturale.

De reținut este,că verificarea tehnica a instalației se face la maximum  doi ani, iar revizia tehnica a instalației la maximum  zece ani. În cazul în care nu sunt îndeplinite normele tehnice operatorul  poate întrerupe alimentarea cu gaze naturale la  clientul final.

Conform art. 54 alin. (1), lit. d), pct. v din Regulamentul privind furnizarea gazelor naturale la clienții finali, aprobat prin Ordinul ANRE nr. 29/28.06.2016, operatorul sistemului de distribuție a gazelor naturale poate să întrerupă alimentarea cu gaze naturale a clientului final, în situația în care nu sunt prezentate actele doveditoare privind efectuarea verificării sau a reviziei tehnice periodice a instalației de utilizare, în conformitate cu normele tehnice specifice aprobate de ANRE.

    Menționăm și faptul  că din anul 2016, conform Legii 15/2016, locatarii  pot face sesizări și reclamații pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun în spațiile comune și publice. În  Arad, sesizăriile și reclamațiile se fac la Poliția Locală apelând numărul de telefon: 0257-939”, mai adaugă Dorina Lupșe.

Recomandările redacției