arion

Vasile Arion vorbeşte despre complicitatea dintre ANRE şi furnizori

Scandalul în care este implicat vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), cercetat de procurorii DNA pentru că a luat mită cu scopul de a favoriza Enel, în detrimentul consumatorilor, produce ecouri şi la Arad. Vasile Arion, prim-vicepreşedintele Uniunii Locale a Asociaţiillor Locative Arad (ULALA) este extrem de nemulţumit de modul în care funcţionează ANRE şi spune că instituţia nu face decât să ia partea furnizorilor, ori de câte ori are ocazia. „Noi de mult am suspectat că ANRE face jocurile furnizorilor de energie. S-a dovedit că avem dreptate. Acum, după ce a fost demarată ancheta legată de certificatele verzi vedem cum sunt trataţi consumatorii, că ANRE reglementează doar în favoarea furnizorului. Ei o scaldă acum, susţin că oamenii şi-au primit banii înapoi, dar nu s-a întâmpalt aşa. Aşteptăm să se finalizeze ancheta, iar dacă consumatorii au fost păgubiţi, trebuie să-şi recupereze banii. Nu ne facem probleme pentru că ştim că Enel are de unde să plătească”, a declarat Arion. Acesta susţine că s-a întâlnit cu reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari din toată ţara şi că aceştia sunt extrem de revoltaţi de cele întâmplate. „În urmă cu patru ani a trebuit să ne luptăm o perioadă îndelungată cu cei de la E-On şi cu ANRE-ul, pentru a obţine prevederi acceptabile pentru consumatori. A trebuit să treacă un an şi jumătate, dar în cele din urmă ni s-a dat câştig de cauză”, a continuat Arion.

Bagă mâna în buzunarele consumatorilor

În ceea ce priveşte utilitatea certificatelor verzi, reprezentanţii ULALA îşi menţin punctul de vedere exprimat la sfârşitul anului trecut, aratând cu degetul înspre cei care au subvenţionat producătorii de energie verde folosindu-se de banii consumatorilor, în care au băgat mâna fără nicio ruşine. „Producţia de energie electrică este transferată pe această cale de către statul român către diverşi investitori privaţi, majoritatea străini. Afacerea lor este finanţată de către fiecare român care plăteşte curentul electric consumat. În mod normal, dacă cineva vrea să investească în această producţie alternativă de energie, ar trebui să scoată din propriul buzunar banii necesari. Ei bine, pentru aceşti eolieni, guvernanţii ultimilor ani au inventat altceva: toţi românii să pună mână de la mână şi să adune lunar banii de care au nevoie aceşti investitori pentru a demara această uriaşă afacere”, afirmă prim-vicepreşedintele ULALA. Arion spune că sumele provenite din încasarea contravalorii certificatelor verzi nu sunt urmărite de nimeni şi că tocmai asta se doreşte.

Enel şi ANRE, de aceeaşi parte a baricadei

Pe de altă parte, într-un comunicat de presă al ENEL se arată că sistemul certificatelor vezi este aplicat şi în alte ţări europene, cu scopul de a susţine dezvoltarea energiei regenerabile. „Aşa cum a clarificat şi ANRE, pe 10 iunie 2014, la data de 26 iulie 2012 a intrat în vigoare Legea 134, care a stabilit că valoarea certificatelor verzi să fie facturată separat de tarifele pentru energia electrică (art.8). Anterior acestei date, valoarea certificatelor era cuprinsă în suma finală facturată, deci era plătită de clienţi, dar fără a fi evidenţiată ca atare, că linie separată pe factura. Începând din 26 iulie 2012 şi până la sfârşitul anului 2012, Enel, precum şi toţi ceilalţi furnizori de energie electrică – de stat sau privaţi, s-a conformat cu aplicarea legii 134 în timp ce tariful a rămas neschimbat. Considerăm important să subliniem faptul că tariful pentru consumatorul final este stabilit în piaţă pentru toţi furnizorii de către ANRE şi se aplică pentru toţi clienţii de pe piaţa reglementată, neputând fi schimbat arbitrar de niciun furnizor. Eventualele schimbări în tarifele facturate către clienţi pe piaţa reglementată vor fi implementate, ca şi până acum, în conformitate cu legislaţia şi reglementările în vigoare pentru piaţa de energie electrică, ca urmare a deciziilor ANRE”, se arată în comunicat.

Potrivit procurorilor DNA însă, facturile a sute de mii de consumatori au fost încărcate artificial în urma complicităţii vicepreşedintelui ANRE, Claudiu Sorin Dumbrăveanu, cu reprezentanţii Enel. Individul este cercetat acum pentru luare de mită, o altă persoană, pentru complicitate la luare de mită, iar un director al Enel, pentru dare de mită.

Recomandările redacției