ULALA cere asociaţiilor de proprietari să respecte normele de protecţie împotriva incendiilor

0
411

În urma tragediei din clubul Colectiv, Uniune Locală a Asociaţiilor Locative Arad (ULALA) atrage atenţia asociaţiilor de proprietari să respecte normele de protecţie împotriva incendiilor. Reprezentanţii uniunii le reamintesc membriilor asociaţiilor de proprietari că potrivit prevederilor ordinului ministrului administraţiei şi internelor nr.163/2007 privind normele generale de apărare împotriva incendiilor pentru asigurarea condiţiilor de evacuare  şi salvare a utilizatorilor în siguranţă în caz de incendiu, căile de evacuare se păstrează libere şi în stare de utilizare la parametrii la care au fost proiectate şi realizate. „Se interzice blocarea căilor de acces, de evacuare şi de intervenţie cu materiale care reduc lăţimea şi înălţimea liberă de circulaţie stabilită conform prevederilor art 110 alin (1). Prin urmare nu se permite depozitarea pe căile de evacuare a obiectelor care alimentează gabaritul acestora sau care pot afecta evacuarea, de exemplu biciclete, cărucioare, mobilă, frigidere, ghivece de flori. În conformitate cu prevederile art. 4.2.3. paragraful 2 din Normativul de siguranţă la foc a construcţiilor P 118-99,  «în subsolul sau demisolul clădirilor de locuit se pot realiza boxe gospodăreşti, cu condiţia utilizării acestora numai pentru materialele şi substanţele admise, fără risc mare de incendiu şi asigurării măsurilor de protecţie corespunzătoare»”, susţine Dorina Lupşe, preşedintele ULALA.

„Proprietarii se pot adresa instanţei”

Aceasta a ţinut să precizeze că potrivit prevederilor art. 110 alin. (2), „în casele scărilor, pe coridoare sau pe alte căi de evacuare ale clădirilor se interzice amenajarea boxelor ori locurilor de lucru, depozitarea materialelor, mobilierului sau obiectelor, […] care ar putea împiedica evacuarea persoanelor şi bunurilor, precum şi accesul personalului de intervenţie.” „Pe lângă toate reglementările privind normele generale de apărare împotriva incendiilor, Legea 230/2007 de înfiinţare, organizare şi funcţionare a asociaţiilor de proprietari la art.18 prevede că «în cazurile în care în clădirile de locuinţe unul dintre proprietari sau chiriaşi împiedică cu bună – ştiinţa şi sub orice formă, folosirea normală a clădirii de locuit, creând prejudicii celorlalţi proprietari sau chiriaşi, după caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acetora pot solicita instanţei să hotărască măsurile pentru folosirea normală a clădirii, precum şi plata daunelor.»”, a mai spus Dorina Lupşe.

Reprezentanţii ULALA au ţinut să precizeze că spre deosebire de alte oraşe ale ţării şi mai ales spre deosebire de Bucureşti, la Arad nu au fost incendii foarte puternice în condominii, dar locatarii trebuie să fie în continuare foarte atenţi. „Le reamintim arădenilor aceste norme pentru a nu se produce evenimente neplăcute. Sunt blocuri care au extinctoare la fiecare etaj sau unul pe palier, dar toată lumea trebuie să ştie ce are de făcut, cu atât mai mult cu cât se fac controale şi se dau şi amenzi”, a încheiat Dorina Lupşe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.