Deputații au adoptat o lege menită să provoace tulburări serioase în asociațiile de proprietari. Ieri, a trecut de Camera Deputaților o modificare adusă Legii de înființare, organizare și funcționare a asociațiilor de proprietari, conform căreia „asociaţiile de proprietari pot hotărî exceptarea de la plata cheltuielilor repartizate pe consumuri individuale, precum şi categoria de cheltuieli repartizate pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate financiar prin intermediul asociaţiei de proprietari, pentru copiii cu vârsta de până la 3 ani”. În condițiile în care decizia este lăsată la latitudinea asocia­țiilor de proprietari, legea riscă să provoace scandaluri pe bandă rulantă, în condițiile în care părinții vor cere să fie scutiți de plată pentru copiii lor, iar ceilalți locatari se pot opune legal, deoarece legea aste ambiguă.
Protecție socială pe banii vecinilor
Pe de altă parte, trebuie spus că reprezentabnții Uniunii Locale a Asociațiilor Locative Arad (ULALA) sunt foc și pară, susținând că parlamentarii nu ar trebui să facă protecție socială pe banii proprietarilor de apartamente.
„În urma apariţiei informărilor privind modificarea Legii nr. 230/2007 de înfiinţare, organizare şi funcţionare a asociaţiilor de proprietari, Uniunea Locală a Asociaţiilor Locative Arad se afla în situaţia de a aduce la cunoştinţa asociaţiilor de proprietari unele aspecte privind această modificare, care a fost aprobată şi de către Camera Deputaţilor în ziua de marţi, 21.03.2017, urmând să fie promulgată de Preşedintele României.
Această modificare  crează un mare dezechilibru în relaţiile dintre proprietarii unui condominiu, în sensul în care prin textul de lege «asociaţiile de proprietari pot hotărî exceptarea de la plata cheltuielilor repartizate pe consumuri individuale, precum şi categoria de cheltuieli repartizate pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate financiar prin intermediul asociaţiei de proprietari, pentru copiii cu vârsta de până la 3 ani». Subliniem: pot hotărî, această modificare a legii nefiind cu titlu obligatoriu, decizia finală rămânând la latitudinea fiecărei asociaţii de proprietari. Este eronat, să afirmăm, faptul că sunt exceptaţi de la întreţinere copii cu vârsta de până la trei ani, întrucât aceştia nu vor fi exceptaţi de la plata cheltuielilor comune aferente numărului de persoane, care locuiesc în condominiu, doar de la cele două categorii de cheltuieli sus menţionate.
Nu înţelegem, şi credem că nu este normal că parlamentarii noştri să gândească în acest mod, în ceea ce priveşte stimularea natalităţii.
Cine sunt aceia care suporta cheltuielile minorilor, cu vârsta de până la 3 ani, care locuiesc la case, sau acelora care locuiesc în mediul rural?
Cunoaştem faptul că politicienii au nevoie de mai multe voturi, dar nu poţi face asistenta socială cu  forţa, pe fonduri private”, susține Dorina Lupșe, președintele ULALA.
În continuare aceasta a ținut să precizeze că măsurile de protecție socială ar trebui suportate de la bugetul de stat, nu din banii vecinilor.
„Dacă Statul Român doreşte să ajute, ceea ce noi agreem şi susţinem, anumite categorii de persoane cum ar fi: pensionari, veterani de război, familiile cu mulţi copii etc., trebuie să o facă din bugetul de stat.
Am putea propune că sumele ce compun cheltuielile de la care sunt exceptaţi copiii cu vârsta de până la trei ani să fie suportate de iniţiatorii şi cei care au votat aceasta completare legislativă. Considerăm această modificare de lege ca fiind neconstituţionala, profund inechitabila şi discriminatorie, având în vedere faptul că de aceasta vor beneficia doar o parte dintre minorii cu vârsta de până la trei ani, şi anume aceia care locuiesc în unităţi imobiliare separate, care fac parte dintr-un condominiu.
Sperăm că preşedintele României va trata şi aprecia acest proiect de modificare a Legii nr.  230/2007 la justa lui valoare”, mai spune Dorina Lupșe.
(L.Ș.)

Recomandările redacției