dosareÎn numărul de ieri al ziarului nostru vă informam că reprezentanţii Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative Arad (ULALA) se declară împotriva unei propuneri legislative, conform căreia administratorii de blocuri vor fi obligaţi să prezinte de trei ori pe an informaţii despre modul în care au cheltuit banii asociaţiilor de proprietari. Astfel, administratorii vor fi nevoiţi să prezinte asociaţiilor de proprietari date cu privire la situaţia facturilor, a salariilor sau a lucrărilor. Iniţiatorii proiectului susţin că propunerea a fost elaborată din cauza numărului mare de procese intentate de locatari pentru recuperarea prejudiciilor produse de administratorii care au furat banii asociaţiei.
Pe de altă parte, reprezentanţii ULALA susţin că o astfel de propunere nu face decât să crească birocraţia din asociaţiile de proprietari. „Propunerea legislativă a fost făcută de un grup de 12 parlamentari, nu de către Guvern. Aceşti parlamentari care habar nu au de viaţa de la bloc ne legiferează acti­vităţile din asociaţii, fără să ne consulte. Prin intermediul Ligii «Habitat» încercăm să aducem modificările atât de necesare legislaţiei locative din România, care în acest moment este necorespunzătoare. De şase ani încercăm să schimbăm legea şi nu reuşim, iar parlamentarii noştri se ocupă cu lucruri minore, iniţiative care mai mult ne încurcă decât ne ajută”, a declarat Vasile Arion, prim-vicepreşedintele ULALA.
O iniţiativă neavenită
Acesta a ţinut să precizeze că uniunea a început deja să facă demersuri la Camerea Deputaţilor, pentru respingerea propunerii. „Sperăm că la Camera Deputaţilor, care este cameră decizională, această iniţiativă va fi respinsă. Facem intervenţii la parlamentari, pentru a-i informa că nu ne însuşim această propunere. La comisia de specialitate de la Camera Deputaţilor vom depune o petiţie, pentru a ne prezenta punctul de vedere. Vom demonstra că această iniţiativă e total neavenită. Deşi 80% din legislaţia care reglementează activitatea din asociaţiile de proprietari e depăşită, aleşii noştri nu ne consultă”, a mai spus Arion.
Prim-vicepreşedintele ULALA susţine că, în ultimă instanţă, asociaţiile de proprietari din ţară vor apela la sprijinul deputaţilor din circumscripţii, pentru a le cere sprijinul. „Dacă va fi cazul, şi noi vom cere sprijinul depu­taţilor de la Arad”, a încheiat Arion.

Recomandările redacției