Sezonul rece se apropie cu paşi repezi, iar autorităţile locale nu dau semne că vor rezolva prea curând problema preţurilor exagerate practicate de CET la furnizarea energiei termice. În aceste condiţii, reprezentanţii Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative Arad (ULALA) trag un nou semnal de alarmă, prin intermediul unui comunicat de presă semnat de preşedinta Dorina Lupşe. „În ultimii ani CET Arad s-a aflat în centrul atenţiei  arădenilor. Pentru unii a fost sursă de încălzire pe timp de iarnă, pentru alţii a fost sursă de venituri iar pentru politicieni tema electorală. Pentru marea parte dintre noi CET a fost o gaură neagră care a înghiţit felii groase din bugetul Aradului în fiecare an începând cu trecerea sa în administrarea  CLM  Arad aşa cum s-a întâmplat la nivel naţional cu toate centralele de înaltă eficientă pentru producere în cogenerare a energiei termice. Care este acum situaţia CET-ului? În 2009, la iniţiativa primarului, CET-ul s-a divizat în CET producţie şi CET furnizare, transport şi distribuţie a energiei termice în Municipiul Arad. Această decizie  ne-a costat şi ne costă foarte mult”, se arată în comunicat.

De la zero la o sută de milioane

În continuare, Dorina Lupşe susţine că deşi s-a pornit de la zero, datoriile au ajuns să depăşească 100 de milioane de lei. „Am repornit cu o centrală fără datorii  care însă funcţionează doar pentru aproape jumătate din numărul beneficiarilor de altădată iar pierderile pe tot lanţul de producţie, transport şi distribuţie  sunt suportate tot de arădeni prin acoperirea acestora de către CLM Arad. Datoriile depăşesc 100 milioane de lei. Din ianuarie 2016 până în prezent deja s-au alocat pentru acoperirea pierderilor, posibile şi nu numai, 50 milioane lei. În 2015 Primăria Arad a alocat opt milioane lei pentru a sprijini CET Hidrocarburi în achitarea unei părţi a datoriilor. Primăria nu ne spune însă cum s-a ajuns ca CET H să aibă asemenea datorii la CET Lignit în condiţiile în care restantele de la diverşi consumatori sunt mult mai mici”, susţin cei de la ULALA. În aceste condiţii întrebarea este cum s-a ajuns după doar şapte ani la această situaţie.

Nivelul de trai a scăzut din cauza preţului gigacaloriei

Dorina Lupşe spune în continuare că  deşi a existat un singur intermediar, acesta a adăugat la preţul gigacaloriei toate costurile reale şi nu numai, ceea ce a determinat scăderea nivelului de trăi şi a trimis asociaţiile de proprietari să facă coada la procesele de recuperare a cheltuielilor prin instante sau chiar să renunţe la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice. „O altă aberaţie: în 2009 prin HCLM nr.63/26.02 s-a majorat preţul la energia termică cu 20 lei/ gigacalorie urmând ca sumele rezultate să fie dirijate în reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe. Aşa s-a mascat scumpirea unei utilităţi publice. Măcar dacă ne-am fi ales din aceşti bani cu reabilitarea. Cu ce drept directorul CET H stabileşte că informaţiile despre o utilitate publică  sunt confidenţiale? Deşi aceste informaţii au fost solicitate de reprezentanţii consumatorilor în baza Legii 544/2001 care reglementează accesul la informaţiile de interes public. Cum este posibil să plece la pensie directori ai societăţilor de termoficare fără să răspundă în fata arădenilor? Cum este posibil să numeşti că directori  persoane  cu vârsta de pensionare? Nu eşti  interesat să ai o conducere  care să-şi asume deciziile luate pe termen mediu şi lung? Cum se semnează contractul de management în cazul în care el există? Sau poate arădenii vor plăti  în continuare funcţionarea deficitară a CET-ului indiferent că au fost sau nu în sistemul centralizat de furnizare a energiei termice. Are Curtea de Conturi, căreia ne-am adresat direct, posibilitatea de a ne lămuri ce s-a întâmplat cu adevărat la cele două societăţi de termoficare din  Arad? Uniunea Locală a Asociaţiilor Locative Arad a transmis numeroase semnale documentate privind situaţia furnizării energiei termice în Arad, atât în dezbaterile publice cât şi prin mijloacele mass media, semnale care au rămas  fără ecou”, susţine Dorina Lupşe. Reprezentanţii asociaţiilor de proprietari mai susţin că au cerut de patru ori, public şi în scris,  expertizarea preţului la gigacalorie. „Dacă acest lucru s-ar fi întâmplat, nu am fi asistat la anchetarea unui fost director al CET H pentru prejudiciul produs societăţii. Propunerile noastre din dezbaterile publice au fost respinse prin vot politic mulţumită configuraţiei CLM  Arad din ultimii 13 ani. Prioritatea energetică a Aradului a fost identificată târziu, iar de o strategie energetică a oraşului nu putem vorbi încă”, se mai arată în comunicat. În încheiere, conducerea ULALA ar vrea să ştie cine va răspunde de fapt  la următoarea întrebare: „Cum se justifică sumele enorme cheltuite în ultimii ani cu tot felul de proiecte, studii de fezabilitate, divizări, investiţii în condiţiile în care numărul beneficiarilor este în continuă scădere?”

Recomandările redacției