Ucraina e din nou ținta unor bombardamente feroce, iar rușii vizează civili, fără ca măcar să mai pretindă altceva. Orașul Harkov a fost puternic bombardat. Rușii au atacat și o uzină militară aflată la periferia Kievului, iar duminică noi explozii s-au auzit în capitală. Anterior, anunțaseră că vor ținti din nou zone din nordul țării, din cauza atacului ucrainean asupra navei amiral a Moscovei. Un om a murit și mai mulți au fost răniți. Lovituri au avut loc și în vestul Ucrainei, în zona orașului Liov. Potrivit celui mai recent bilanț al Organizației Națiunilor Unite, aproape 2.000 de civili au murit de când a început războiul din Ucraina. 162 dintre ei sunt copii. Alte peste 2.600 de persoane au fost rănite. ONU precizează, însă, că numărul victimelor este, cu siguranță, mult mai mare. Ministerul rus al Apărării a dat un ultimatum forțelor ucrainene care încă luptă în orașul asediat Mariupol să depună armele până duminică dimineață. În replică, Volodimir Zelenski a transmis că dacă soldații ucraineni din Mariupol sunt „eliminați”, negocierile cu Rusia se opresc.  

Zelenski: Eliminarea armatei noastre, a băieților noștri, va pune capăt tuturor negocierilor

ACTUALIZARE 17 aprilie, ora 7. 45 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că eliminarea luptătorilor ucraineni din orașul-port Mariupol din sud va pune capăt discuțiilor cu Rusia.

Într-un interviu pentru Ukrainska Pravda, Zelesnki a spus: „Mariupol ar putea fi ca 10 Borodianska. Eliminarea armatei noastre, a băieților noștri, va pune capăt tuturor negocierilor”.

Președintele Ucrainei a afirmat că Ucraina nu va da ceda și nu va negocia nici teritoriul, nici oamenii săi, adăugând: „Cu cât sunt mai multe locuri precum Borodianka, cu atât va fi mai greu”.

Anterior, Ucraina a insistat că trupele sale încă rezistă în ruinele din Mariupol, unde forțele ucrainene au fost împinse înapoi la fabricile de metal Azovstal din apropierea portului.

Bombardamente în Harkov

ACTUALIZARE 17 aprilie, ora 7. 35 Orașul Harkov a fost puternic bombardat. Din informațiile existente până acum, doi oameni a murit și 18 sunt răniți, după ce proiectilele au căzut peste zona centrală a orașului. 

Este al doilea atac în două zile care vizează zonele rezidențiale.

10 oameni au murit și 35 au fost răniți în urma unui tir cu rachete.

Rapoarte despre explozii la Kiev

ACTUALIZARE 17 aprilie, ora 7. 30 S-au auzit explozii în capitala Kiev, relatează Reuters.

Ieri, o persoană a fost ucisă și alte câteva au fost rănite în atacuri aeriene asupra orașului.

Între timp, mass-media locală The Kyiv Independent spune că alerte de raid aerian au fost emise în aproape toate regiunile ucrainene la primele ore.

Încă un general rus a murit în Ucraina

ACTUALIZARE 17 aprilie, ora 3.00 Generalul rus Vladimir Frolov, comandantul adjunct al Armatei a 8-a a Rusiei, a fost ucis săptămâna aceasta în Ucraina. Informația a apărut abia sâmbătă, când generalul a fost înmormântat la Sankt Petersburg, al doilea oraș ca mărime al țării, iar anunțul a venit indirect, printr-un mesaj de condoleanțe transmis de municipalitate.

Orașul Sankt Petersburg își exprimă condoleanțe pentru moartea comandantului adjunct al Armatei a 8-a a Rusiei, generalul-maior Vladimir Frolov, care a murit în Ucraina în această săptămână, a anunțat biroul de presă al municipalității. Guvernatorul din Sankt Petersburg, Aleksandr Beglov, a participat la înmormântare, care a avut loc sâmbătă la cimitirul istoric Serafimovski, se arată în comunicat.

Zelenski avertizează din nou: Lumea să se pregătească pentru un posibil atac nuclear din partea Rusiei

ACTUALIZARE 17 aprilie, ora 2:30 Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a avertizat din nou, sâmbătă, într-un interviu, că lumea „trebuie să se pregătească” pentru posibilitatea ca Vladimir Putin să ordone folosirea armelor nucleare.

„Nu trebuie să așteptăm momentul în care Rusia va decide să-și folosească armele nucleare. Trebuie să ne pregătim pentru asta”, a declarat preşedintele Zelenski, sâmbătă, într-o discuție cu mai mulți jurnaliști ucraineni. El a spus că este convins că ruşii n-ar ezita să folosească orice armă.

Este nevoie de „medicamente (împotriva radiaţiilor), de adăposturi antiaeriene”, a detaliat el.

Ultimatum rus pentru Mariupol: Vă predați sau muriți!

ACTUALIZARE 17 aprilie, ora 1:00 Ministerul rus al Apărării a dat un ultimatum forțelor ucrainene care încă luptă în orașul asediat Mariupol să depună armele până duminică la ora 6:00, ora Moscovei (03:00 GMT, 6:00, ora României), a anunțat agenția de presă Tass, preluată de Reuters.

Rusia afirmase anterior că toate zonele urbane din oraș „au fost curățate” de forțele ucrainene și că mai există doar un grup restrâns de luptători, atât ucraineni, cât și străini, care s-a refugiat în combinatul siderurgic Azovstal al miliardarului Rinat Ahmetov.

Viețile celor care se predau vor fi cruțate, susține ministerul rus. Luptătorii ucraineni care rămân în Mariupol și refuză să se predea vor fi eliminați, declarase anterior Denis Pușilin, liderul autoproclamatei Republici Populare Donețk (RPD), susținută de Rusia.

Tass îl citează pe generalul-colonel Mihail Mizințev, directorul Centrului Național rus pentru Managementul Apărării, care a declarat că situația din uzină este „catastrofală”.

Un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării a declarat că aproximativ 2.500 de luptători ucraineni se află în interiorul uzinei, dar ieșirea lor este blocată de trupele ruse, potrivit agenției de presă de stat Tass.

Anterior, sâmbătă, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, recunoscuse că situația din Mariupol „rămâne extrem de gravă”, dar nu a făcut niciun comentariu despre afirmațiile Rusiei potrivit cărora întreaga zonă urbană ar fi fost evacuată.

Orașul a trecut prin lupte grele de la începutul războiului, care s-au intensificat de când forțele rusești s-au retras din jurul capitalei Kiev și s-au alăturat ofensivei din estul Ucrainei.

Sursa: digi24.ro

Recomandările redacției