Reprezentanții Guvernului au vorbit despre majorarea cu 9%  a salariului minin pe economie de la 1 ianuarie.

Premierul  Viorica Dăncilă spune că speculațiile din spațiul public potrivit cărora salariile și pensiile vor fi înghețate sunt nefondate, precizând că acestea vor continua să crească în anul viitor.

Potrivit ultimelor informații, majorarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată la 2.080 de lei reprezintă o creştere de 9,47 la sută, iar nivelul de 2.350 de lei aplicat pentru personalul cu studii superioare şi vechime în muncă de cel puţin un an reprezintă o creştere de 23,68 la sută.

Cu alte cuvinte, salariile şi pensiile nu vor şi îngheţate au anunțat reprezentanții Guvernului.

Guvernul a renunțat la majorarea salariului minim pentru românii cu o vechime în muncă de minimum 15 ani, așa cum era prevăzut în proiectul inițial.

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de vineri salariul minim brut pe ţară, care va fi în cuantum de 2.080 de lei, iar pentru angajaţii cu studii superioare şi cu cel puţin un an vechime va fi de 2.350 de lei şi va intra în vigoare la 1 ianuarie 2019.

Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi majorat la 2.080 lei lunar, iar salariul minim brut pentru angajaţii cu studii superioare şi vechime de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare va fi de 2.350 de lei de la 1 ianuarie, conform unui proiect de hotărâre de Guvern.

Astfel, în 2019 tariful orar este de 12,43 lei pentru un program complet de lucru de 167,333 ore.

Recomandările redacției