În ultimii patru ani, împrumuturile pensionarilor CARP aproape s-au dublat

0
515
Lidia Dan CARP
Președinta CARP Arad, Lidia Dan spune că bunicii nu contenesc să-și ajute, după puteri, urmașii

Un număr foarte mare de pensionari arădeni sunt înscriși de ani de zile la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP). După cum spune și numele, această asociație a fost constituită pentru a da o mână de ajutor persoanelor ajunse la vârsta senectuții și care datorită veniturilor mici și foarte  mici – în marea majoritate a cazurilor – nu mai fac față cheltuielilor curente. Cheltuieli la care se adaugă și banii (mulți, din păcate!) dați pe medicamente ori diverse proceduri medicale.

La Arad, CARP are aproximativ 18 000 de membri cotizanți în sprijinul cărora se acționează în funcție de solicitări și posibilități, după cum ne spunea președinta Casei, doamna Lidia Dan. În statutul de funcționare al CARP sunt trecute detaliat atât drepturile cât și obligațiile membrilor acestei asociații – statut ce este și în variantă electronică – prin urmare un pensionar doritor a se înscrie poate să vadă clar ce ajutor poate primi dar și ce obligații are.

Revenind la activitatea CARP, președinta Lidia Dan ne spunea recent că „În anul 2014, de exemplu, s-au acordat circa 5500 de împrumuturi, în valoare de peste 1,2 milioane lei (12 miliarde lei vechi), acestea fiind și de 200 lei dar și de 1200 lei ori, mai rar, chiar mai mult, în funcție de volumul de cotizare. Banii au fost împrumutați pentru: cheltuieli curente, unele reparații în casă, aprovizionarea pentru iarnă dar mai ales pentru motive medicale. Vorbim de operații în urma unor accidente casnice ori de suferințe cronice ori de întreținere a stării de sănătate. La noi banii se dau în timp scurt, chiar și în jumătate de oră. Nu în ultimul rând – dimpotrivă! – bătrânii au vrut să-și ajute copiii ori chiar nepoții aflați în situații precare precum îmbolnăviri, datorii, șomaj. Numai când ai posibilitatea să-i asculți direct îți dai seama de câte probleme se lovesc acești oameni și acum la bătrânețe, când ar trebui să fie mai liniștiți, cât de implicați sunt în viața familiilor lor și cât suferă pentru că fiii ori nepoții lor trec prin greutățile acestei perioade și parcă an de an e și mai greu“.

Că este așa o dovedește și dinamica valorii totale a împrumuturilor făcute în ultimii patru ani, de exemplu. „Dacă în 2011 împrumuturile au fost de 7 miliarde, în 2012- de 8,9 miliarde, în 2013 – 11 miliarde,  în anul 2014 au ajuns la peste 12 miliarde lei vechi. Și asta în condițiile în care suntem singurul CARP din țară – din cele peste 150 care mai sunt – care nu am majorat contribuția pentru ajutoarele sociale“ ne spunea președinta CARP Arad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.