Cartea de faţă a poetului George Schinteie, UMBRA CEASORNICULUI, este o antologie de autor realizată de un doctor în filologie, autoare a mai multor cărţi de critică literară, bine cunoscută în acest domeniu, prof. dr. Cristina Sava. De-a lungul anilor vieţii sale, George Schinteie a publicat şapte cărţi, volume de poeme din care s-a întrupat al optulea, cel de faţă. Am să le enumăr pe toate, o să vedeţi mai jos de ce:
Ochi de mesteacăn – poeme de dragoste – Editura „Litera“, Bucureşti, 1976;
Ninsoare cu ochi de femeie – poeme întru rotunjirea ideii de dra­goste – Editura „Eubeea“, Timişoara, 2008;
Poeme într-un vers – Editura „Eubeea“, Timişoara, 2008;
Clepsidra de cuvinte – rotund despre dragoste şi timp – Editura „Artpress“, Timişoara, 2013;
66 – poeme dintr-un timp înrămat – Editura „Artpress“, Timişoara, 2015;
67 – poeme deznodate – Editura „Artpress“, Timişoara, 2016;
68 – poeme cu fereastra deschisă – Editura „Artpress“, Timişoara, 2017.

Se simte deasupra, dedesubtul şi înlăuntrul acestei cărţi grija autorului de a-şi face curăţenie în fiinţa-i, aşa cum un gospodar meticulos, care se apropie de capătul vieţii îşi face curăţenie în gospodăria proprie. Grija lui George Schinteie faţă de trăirile, sentimentele, ideile, tristeţile şi bucuriile din cărţile publicate până acum, cred, l-au determinat să construiască această carte, în care a selectat dur, (suspinând, plângând), din fiecare doar ceea ce-l defineşte, doar poemele prin care cititorul îl poate recunoaşte mai bine, mai intim.
Cartea este un cadou pe care autorul şi-l face sieşi la împlinirea a şaptezeci de ani de viaţă biologică.
De altfel, urmărind titlurile cărţilor enumerate, se poate observa lejer marcarea (?) poetului faţă de vârsta biologică, majoritatea referindu-se explicit la aceasta. Noua lectură a poemelor adunate în această carte, (o autobiografie sentimantalo-poetică), este înlesnită de un bogat comentariu critic, paginat la începutul volumului, comentariu realizat de Cristina Sava, deja mai sus pomenită, care meticuloasă, atentă se apleacă asupra poemelor din căr­ţile vieţii literare a poetului George Schinteie.
Tematica acestei antologii de autor cuprinde tematica tuturor cărţilor lui George Schinteie precum şi a tuturor poeţilor lumii: dragostea, moartea, timpul, creaţia, inefabilul vieţii, frumuseţea pură sau maculată etc. Iată primul poem al cărţii, un adevărat jurământ-rugăminte destinat iubirii, eternei iubiri: „cheamă-mi umbra/să se culce/lîngă gîndurile tale/lîngă degetele mute/răvăşite-n părul nopţii/cheamă-mi umbra/să se culce/şi fîntînile albastre/vor începe doar cu tine/şi cu ochii tăi de taină“ (Descîntec de linişte). Apoi, „trece un tren/de păpădie/prin viaţa mea/pe roţi de copilărie“ (Autoportret); „să ne iubim/pînă cînd oamenii de zăpadă/ din deşert/încep să vorbească“ (Stare); „iau cu mine momentul; fără el te am pe tine“ (Absenţă); „sînt corabia care se-ndepărtează/de mal spre uitare/lăsîndu-se biciuită de toate vînturile/fricii speranţei orgoliului şi neîncrederii“ (Sub bisturiul timpului).
Am reprodus doar câteva fragmente din poemele care mărturisesc obsesiile existenţiale ale lui George Schinteie pe tot parcursul vieţii sale poetice.
UMBRA CEASORNICULUI este o carte care defineşte destinul poetic al lui George Schinteie, un destin scris sub aureola timpului, al dragostei şi frământării eului în raport cu proximitatea materială şi imaterială a lumii.
Criticul Cristina Sava spune foarte frumos despre George Schinteie, în prezentarea cărţii, că are „un destin literar re-scris într-o notă de sensibilitate a condiţiei Poeziei şi Poetului, în exegeza literaturităţii, o profesiune de credinţă dobândită în cultura românească prin notorietate, har, dăruire şi împlinirea unui dat exersat în principialitatea versului, aparte, într-o îngemănare de viziuni filozofate ce se înscriu într-o ars poetica de esenţă.“
La rândul său, Marian Odangiu scrie pe coperta a patra: „Fiecare dintre cărţile publicate până acum de George Schinteie poartă o încărcătură simbolică: în titlu, în concepţie, în imagerie, în forma (tipo)grafică. Este o sărbătoare a spiritului…“
Antologia UMBRA CEASORNICULUI este, după părerea mea, o carte care-l defineşte aproape exhaustiv pe George Schinteie. Totodată, cartea este o bijuterie şi din punct de vedere al realizării tipografice, meritul avându-l atât editura cât şi tipografii care au realizat-o. Este o carte-obiect care luminează orice raft de bibliotecă. Nu în ultimul rând, merită remarcat şi realizatorul copertei şi al desenelor, Romeo Ioan.
UMBRA CEASORNICULUI este o antologie care, sunt sigur, va fi exhaustivă doar cu adăugarea unor selecţii din viitoarele volume de poeme ale autorului.

Recomandările redacției