De ani de zile foarte mulți arădenii preferă să părăsească țara pentru un loc de muncă mai bun. Aproape un sfert dintre ei au  studii superioare. Un număr foarte mare dintre cei cu studii superioare sunt medici sau cadre medicale.  Iar în cazul medicilor, exodul a creat mari dificultăți. Conform datelor Eurostat, față de 2008, numărul celor care au cel puțin o facultate și care trăiesc într-un alt stat a crescut cu 144%. De asemenea, numărul absolvenți de liceu sau școală profesională din România care trăiesc într-o altă țară a UE a crescut de la 806.000 persoane în 2008 la 1.437.000 persoane, arată un studiu publicat zilele trecute.

Pentru fiecare arădean, care a absolvit o facultate și pleacă din țară,  se pierd  aproximativ 50.000 de dolari, mai arată documentul. Această sumă reprezintă costul a 16-20 de ani de școlarizare, bani care nu pot fi recuperați. Paradoxal, statul român nu  acordă nicio importanță acestui subiect, fiind în general dezbătut ca parte a problemei deficitului de forță de muncă, se mai arată în studiul citat.

Exodul de creiere poate avea consecințe grave pentru dezvoltarea viitoare a României, iar orașe ca Arad, București, Cluj, Iași și Timișoara resimt această presiune de pe piața muncii.

În domeniul asistenței medicale, din județ, spre exemplu,  ,,scurgerea de creiere” a devenit o reală urgență, profesioniștii calificați devenind din ce în ce mai greu de găsit. Unul din patru medici arădeni a plecat să lucreze în străinătate. Între anii 2000 și 2013, numărul medicilor  care au părăsit țara a crescut cu peste 650 la sută, depășind 14.000 în 2013. Astfel,  multe zone rurale din județul Arad, au fost lăsate fără asistență medicală.

Motivele pentru care are loc acest ,,exod al creierelor” sunt diverse: lipsa de locuri de muncă, subdezvoltarea economică, salariile mici, lipsa de finanțare a cercetării, discriminarea în muncă, lipsa tradițiilor științifice sau motive care țin de birocrație ori de dorința de recunoaștere profesională, după cum arată un alt studiu.  Județul Arad este pe locul 20 într-un top al „exodului temporar al creierelor” din România, prezentat de portalul Hotnews. Clasamentul a fost realizat luându-se în considerare datele pe anul 2019.

Un număr de 5062 de arădeni au ales să emigreze temporar în 2019, față de 6688 bihoreni, 8018 timișoreni, 6255 de brașoveni, 7959 clujeni.

Într-un clasament al celor care au emigrat definitiv, Aradul este pe locul 15 la nivel național, cu 558 de arădeni plecați definitiv din județ.

Recomandările redacției