salasanAlpinistul arădean Aurel Sălăşan, care a făcut parte din echipajul care a escaladat Vârful Naga Parbat din Munţii Himalaya a sosit, joi, la Arad, fiind pri­mit de colegi şi de un reprezentant al Prefecturii Arad.
La sosirea în Arad, în Staţia CFR, Aurel Sălăşan a fost întâmpinat de colegii săi din clubul de alpinism „Explorer”, Filiala Arad, dar şi de un reprezentant al Instituţiei Prefectului judeţului Arad, Radu Bălănean, care i-a transmis un mesaj de felicitare din partea prefectului Cosmin Pribac.
Performanţa echipei de alpinişti români formată din cinci persoane, dintre care doi sunt arădeni (Aurel Sălăşan şi Zsolt Torok – liderul grupului), este considerată a fi cea mai importantă din istoria alpinismului românesc şi una din cele mai importante la nivel mondial – având în vedere dificultatea extremă a muntelui şi tra­seului ales.
Ea poate fi echivalată cu obţinerea unei medalii olimpice de aur, o distincţie deosebită pentru cei doi alpinişti arădeni, dar şi pentru oraşul Arad.
De origine din Coroiesti, (Hunedoara), Aurel Sălăşan practică alpinismul şi schiul de tură din anul 2004, dar încă din copilărie a avut contact cu muntele şi a mers în multiple drumeţii în Carpaţi. A participat, în 2012, la o expediţie geo-ştiinţifică alpină şi fotografică în Munţii Cordillera Blanca din Peru. A parcurs peste 80 de trasee clasice de perete în Carpaţi, unele dintre ele fiind de dificultate maximă în România.
A reuşit să escaladeze Vârful Khan Tengri 7010 m, în 2009 şi Vf. Umărul lui Chapaev 6183 m – Kazahstan, în 2010. De asemenea, a escaladat Vârful Ar­tesonraju, fața N-E 6025 m – Cordi­llera Blanca, Peru (2012) şi Vârful Alpamayo, ruta Ferrari 5947 m – Cordillera Blanca, Peru (2012).

Recomandările redacției