În săptămâna care tocmai s-a încheiat am trecut pe la sediile mai multor primării din județul nostru. Unii primari se zbat să realizeze ceva pentru comunitățile lor, alții fac câte ceva, cât de cât să nu treacă timpul degeaba. Sunt mulți care aruncă nerealizările pe spatele pandemiei, însă adevărul este că la unii a tot fost pandemie, de câteva mandate.

Ei, la Hășmaș este cu totul altfel. Ne reîntoarcem la zicala „Omul sfințește locul“, însă este cât se poate de potrivită atunci când vorbim de primarul Cornel Popa.

Ne-am anunțat prezența la domnul primar Cornel Popa cu o zi înainte. Această întâlnire am stabilit-o chiar de mai multă vreme, însă nu știam exact ziua în care urma să ne întâlnim.

Iată că edilul comunei ne aștepta la sediul instituției, după cum ne-am și înțeles. Am dorit să abordăm subiectul cu privire la cum a încheiat anul 2021.

Să știți că anul pe care îl încheiem peste câteva zile a fost unul super bun pentru mine“, ne-a mărturisit zâmbind domnul primar Popa.

Domnule primar Cornel Popa, cum se face că dumneavoastră vorbiți de un an super bun, când singura „realizare“ în dreptul altor primari o reprezintă scuza că „suntem în pandemie“?

– Nu mă interesează pe mine cine ce zice. Poate pentru aceștia a fost tot pandemie de când sunt primari. Discutăm însă aici în birou, după care vă invit să mergem puțin pe teren și veți vedea pe viu realizările.

Deci patru investiții avem finalizate în acest an, și anume: modernizarea tuturor străzilor din comuna Hășmaș, care cuprinde satele Hășmaș, Comănești, Agrișu Mare, Botfei, Urvișu de Beliu și Clit. Acesta a fost un proiect prin PNDL2. Deci toate străzile sunt asfaltate.

O altă investiție este realizarea unui pod nou în satul Botfei, la km 4 + 170 al DC 11, lucrare finalizată cu fonduri de la CNI și bugetul local, iar a treia investiție care este finalizată este vorba de modernizarea și extinderea grădiniței cu program normal, tot în localitatea Botfei, realizată din fonduri CRFIR Timișoara și bugetul local.

Cea de a patra investiție o reprezintă reabilitarea Căminului Cultural din Botfei. Acesta a fost dotat și cu mobilier, iar lucrarea este finalizată, așa cum am mai precizat.

Lucrări în curs de finalizare: este vorba despre modernizarea, reabilitarea și extinderea Școlii Gimnaziale, a Grădiniței cu Program Normal în localitatea Hășmaș, finanțare prin PNDL2 și bugetul local. Acestea vor fi dotate cu mobilier școlar.

A doua lucrare în curs de finalizare este Capela mortuară din Hășmaș. Aceasta este o construcție nouă, pe un teren donat de familia Moț Paul. Vorbim de o suprafață de teren de 2.600 de metri pătrați.

Deci ați văzut realizările, iar ce v-am prezentat și acum sunt aproape finalizate.

Dar să vedem ce proiecte aveți pentru anul 2022.

– Da, deja sunt două proiecte depuse la Ministerul Dezvoltării, în cadrul PNI.

Înființarea sistemului de alimentare cu apă a localităților Agrișul Mic, Botfei, Urvișu de Beliu și Clit. Proiectul se continuă cu asigurarea sursei de apă pentru Hășmaș și Comănești. Apa va fi asigurată cu ajutorul a trei foraje în localitățile Botfei, Urvișu de Beliu și Hășmaș. La fiecare foraj va exista câte un rezervor de 200 metri cubi și o stație de filtrare clorinare. Deci cetățenii vor bea apă de la noi, nu de la Compania de Apă.

Un alt proiect va fi construirea de poduri, podețe și punți pietonale în comuna Hășmaș. Proiectul este derulat prin PNI și se vor realiza 17 obiective în toate cele șase sate care alcătuiesc comuna noastră Hășmaș. Vorbim așadar de patru poduri, trei podețe și zece punți pietonale.

Alte obiective propuse pentru anul 2022

Creșterea eficienței energetice a Căminului Cultural Hășmaș, cu fonduri de la AFM. Al doilea proiect îl reprezintă creșterea eficienței energetice a primăriei Hășmaș, din fonduri de la AFM, iar al treilea proiect se referă la realizarea unei stații de reîncărcare a mașinilor electrice în localitatea Hășmaș, program derulat prin AFM.

Deci ați văzut că primarul de la Hășmaș Cornel Popa nu s-a uitat la ceas să treacă timpul să vină leafa sau să semnez condica și să o iau în altă parte. Este rușinos, domnule Sida să vii în primărie să stai o oră sau două sau și mai puțin și să nu ai proiecte. Eu sunt de principiul acesta.

Așa este, domnule primar și într-adevăr întotdeauna am văzut că vă numărați printre primarii de frunte ai județului nostru. Este urât, mai ales acum, la sfârșit de an, să vii în fața alegătorilor tăi și să ridici din umeri, atunci când ești întrebat de realizări. Rezultatele la unii sunt sub orice critică.

Întotdeauna rezultatele primarului de la Hășmaș au fost surprize frumoase pentru electoratul dumnealui. Îi dorim, la încheiere de an, atât dumnealui cât și tuturor locuitorilor comunei Hășmaș, Sărbători fericite și mult succes!

Recomandările redacției