greva foamei2 greva foamei3 greva foamei1Scriam cu câteva zile în urmă – mai precis în ediția noastră de miercuri, 14 august – că un angajat al Primăriei Curtici – Vasile Jurjan – este ferm hotărât să intre în greva foamei, ca semn de protest față de situația în care a fost pus – de a fi concediat (chiar în concediu de odihnă fiind!) cu opt luni înainte termenul de pensio­nare, prin desființarea a postului său –  dar și ca semn de protest față de deficiențele din Primărie. La ora actuală acesta se află în perioada de preaviz – de pe postul din cadrul Compartimentului de Protecţie Civilă –  perioadă ce se va încheia pe 11 septembrie. Descriam tot atunci și alte nemulțumiri generate de unele situații considerate suspecte care l-au făcut pe curticeanul  Vasile Jurjan să abordeze o formă atât de severă de protest.
20 august, prima zi de grevă
Fidel angajamentului luat, de ieri, de la ora 7 dimineața, curticeanul Vasile Jurjan a intrat în greva foamei dar n-a renun­țat la îndeplinirea sarcinilor de serviciu.
„De la ora 7 până  la 8,30 – când începe programul de lucru la Primărie – am staționat peste drum de Primărie, în micul parc ce se află aici. Între orele 8,30 și 16,30 am intrat în biroul unde este – încă – locul meu de muncă. După ora 16,30 până la lăsarea serii – în jurul, orei 21 – revin în spațiul parcului, peste drum de Primărie. Am hotărât să port acest tricou pe care am scris starea de fapt: greva foamei“ ne-a spus Vasile Jurjan ieri, în jurul amiezii, pe o canicula  „rea“ – când am discutat cu el.
Protestatarul fiind destul de vârstnic – în prag de pensionare, după spusele proprii – am dorit să aflăm de ce suport dispune.
„Am anunțat medicul de familie care mi-a promis sprijinul, deoarece în oraș nu este nici Serviciu de Permanență nici Ambulanță(?!); când sunt urgențe se solicită ambulanța de la Sântana ori de la Arad. Am anunțat Poliția orașului, ca să-i asigur că  nu fac parte dintre cei ce intră sub inci­dența Legii 61 – cu privire la ordinea și liniștea publică. La primărie nu am anunțat în scris, considerând că au luat cunoștință de intenția mea din articolele apărute în presă. Cât privește familia: aceasta mă susține moral dar este foarte îngrijorată de starea mea de sănătate din zilele următoare –  știut fiind faptul că eu sunt bolnav cu pancreasul. Soția mea – deși cu handicap de 19 ani, mă susține dar este revoltată și foarte îngrijorată. La fel și cei doi copii pe care-i avem – care sunt la rosturile lor, fiind oameni maturi“ ne spunea cu mare tristețe bărbatul.
Primarul l-a ignorat, colegii sunt confuzi
Cât privește relația din Primărie ori cu colegii, grevistul ne-a mărturisit că „primarul Nicolae A. Aniței nu mi-a vorbit astăzi de fel – de fapt nu-mi vorbește de multă vreme; doar o colegă m-a rugat să renunț la acest gest, argumentând că-mi voi ruina sănătatea. Au venit și alți colegi dar am avut o conversație săracă și pe alte teme, situația fiind și pentru ei neobișnuită. Însă eu am de gând să continui “.
În ceea ce privește componenta socială a gestului său, Vasile Jurjan ne-a mărturisit cu îngrijorare sinceră că nu înțelege cum „un primar care ocupă acest post de 9 ani își poate permite să desființeze – într-un oraș de graniță, cu trafic feroviar internațional divers – Compartimentul de Protecție Civilă când acesta este chemat să intervină imediat în cazul unor incidente care să pună în pericol sănătatea și chiar viața cetățenilor săi. Vorbesc aici de scurgeri accidentale de tot felul de substanțe toxice, de combustibili deosebiți ș.a. din vagoanele-cisterne care tranzitează Stația CFR Curtici, momente când trebuie organizată îndepărtarea urgentă a oamenilor din zonă și alte și alte măsuri specifice scrise în Lege . Și asta doar ca să desființeze postul meu. Am impresia că este victima unei confuzii majore sau a fost dus în eroare de subordonați. Eu acționez după Legea 481/2004 a Protecției Civile“ ne spunea Vasile Jurjan.
Fără comentarii din partea primarului
Deoarece primarul Nicolae A. Aniței nu s-a aflat în Primărie pe toată durata documentării noastre – fiind pe teren la o lucrare de canalizare ce se face în oraș – l-am contactat telefonic pentru un punct de vedere.
„Nu doresc să fac alte comentarii vizavi de această situație creată decât cele care se bazează pe actele scrise deja emise. Altceva nu am ce să spun“ a fost poziția edilului curticean.

Recomandările redacției