strasbourgAsociaţia studenţilor români din Stras­bourg a organizat diferite evenimente şi acţiuni în care cred cu convingere. Organizaţia se numeşte ADERS, a fost întemeiată pentru a organiza proteste, ac­ţiuni, marşuri. Printre cei din conducerea organizaţiei se află Călin Sas, un arădean care a plecat la studii în Franţa, la Strasbourg. Studenţii români au hotărât să se implice în problemă, motivaţi fiind de protestul împotriva explorării şi exploatării gazelor de şist din România, care în 4 aprilie, a avut loc concomitent în peste 20 de oraşe din ţară. Exploatarea gazelor se face prin procesul de fracturare hidraulică, o acţiune foarte nocivă pentru mediu şi apă freatică. Asociaţia dar şi comunitatea de români care trăiesc în Strasbourg și Alsacia au organizat proteste de solidaritate împotriva explorării și exploatării gazului de șist în România. Au organizat un marș de protest pentru a denunța acest tip de exploatare a sustanţelor extrem de nocive pentru om și mediu.
Pentru unii importante, vitale chiar, aceste informaţii despre poluare şi infestare a apei, solului şi aerului nu trec neobservate. „Am decis să vorbim des- ­pre această problemă pentru a imple­- menta o mai mare conştientizare, și pentru a răspândi mai mult informa­țiile despre explorarea gazului de şist”, au spus reprezentanţii ADERS.
Astfel, s-a demonstrat la Strasbourg împotriva explorării și exploatării gazului de șist în România. De fapt, 70% din suprafața de teren este concesionată de români companiilor petroliere care doresc să înceapă explorări, care sunt la fel de periculoase ca și exploatația în sine. În 4 aprilie, în România a fost declarată Ziua luptei împotriva fracturării hidraulice, și a sprijinirii românilor de acasă în această luptă. Asociaţia românilor a dorit să susţină locuitorii din cele 20 de oraşe din Romania, care se ridică împotriva perspectivei de dezastru ecologic şi care luptă pentru prezervarea sănătăţii mediului şi a comunităţii. „La început, lumea se uita, ne fotografia, iar mai apoi au fost mulţi francezi care s-au alăturat nouă la protest. Protestul de aici a avut un mult mai mare impact decât cel din Arad şi decât alte oraşe din România şi ne bucurăm mult ca am reuşit asta”, a explicat Călin Sas. Într-adevăr, protestul din Strasboug a adunat mai mulţi participanţi la protestul lor, decât arădenii, la cel din Arad. Recent, în Franţa (şi în Olanda) s-a interzis exploatarea gazelor de şist, pentru o perioadă lungă de timp. Prin urmare, cetăţenii francezi sunt sensibili la problemă şi au un acut simţ ecologic şi o vastă educaţie a importanţei capitale a mediului înconjurător.
Claudia Gavra

Recomandările redacției