Un arădean a reușit performanța de a urca pe scena Festivalului Internațional George Enescu de două ori, la o vârstă, am putea spune, fragedă. Ştefan Șimonca Oprița nu are mai mult de…20 de ani.

Ştefan Șimonca Oprița, născut la 27 decembrie 2000, student al Conservatorului de Muzică Hochschule für Music Saar Saarbrücken, studiază vioara cu David Grimal (din 2016) și cu prof. Artemiu Şimonca-Opriţa (din 2005), potrivit gazetanord-vest.ro. Este absolvent al Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” din Arad. De asemenea, s-a bucurat de îndrumarea doamnei prof. Ana Hălmăgean (2007-2011), urmând şi cursuri de măiestrie cu prof. Mihaela Tomescu (2011-2017).

Studiază pianul de la 6 ani şi viola de la 10 ani. Este membru al Fundaţiei „Remember Enescu” din anul 2012. A debutat la şapte ani pe scena Filarmonicii arădene, în iunie 2008. A susţinut recitaluri la Ateneul Român, a fost solistul orchestrelor Filarmonicilor de Stat din Arad, Tîrgu Mureş, „Dinu Lipatti” din Satu Mare, „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea, al orchestrei Concerto a Universităţii de Muzică din Bucureşti, precum şi al prestigioasei orchestre PKF – Prague Philharmonia.

A susținut recitaluri  în Londra (la Cadogan Hall), Manchester (la Royal Northern College of Music) şi Leiston (Marea Britanie); în Praga (Cehia); în Saarbrücken, Traunstein şi Neumarkt (Germania); în Békéscsaba şi Gyula (Ungaria); în Betleem (Palestina) și în diferite oraşe din România.

Din 2017 este membru al prestigioasei orchestre Les Dissonances, fondată şi condusă de Maestrul David Grimal, cu care participat la mai multe turnee în Franţa, Italia, Belgia şi Israel. A colaborat cu dirijori precum Robert Max şi Kriss Russman (Anglia), Leoš Svárovský (Cehia), Toshiyuki Kamioka (Japonia/Germania), Gabriel Bebeşelea, Cristian George Neagu, Bogdan Vodă, Dorin Frandeş, Radu Ciorei, Andreas Mihăiţă, Cristian Oroşanu (România), Hermann Szabolcs (Ungaria), Leandro Silvera, S. Speare, Tim Lowe (Anglia) ş.a.

A fost în mai multe rânduri invitatul televiziunilor naţionale şi regionale, locale sau on-line. A apărut pe scena Festivalului Internaţional „George Enescu” din Bucureşti, în septembrie 2019, unde a susţinut un recital alături de Maestrul David Grimal și în septembrie 2021 alături de orchestra Les Dissonances.

Este concert-maestrul orchestrei Universităţii HfM Saarbrucken. La vioară a obţinut numeroase premii, între care amintim Marele Premiu la Concursul Internaţional de Vioară „Remember Enescu” de la Sinaia; s-a clasat primul la Concursul Internaţional „Walter Gieseking” HfM (Hochschule für Music) Saar Saarbrücken (University of Music Saar); Marele Premiu la Concursul Naţional de Interpretare a Muzicii Româneşti „Sigismund Toduţă” (Bistriţa); Marele Premiu la Concursul Naţional de Interpretare „Ştefania şi Dan Cumpătă” (Bucureşti). De asemenea, la pian a obţinut Marele Premiu la Concursul Naţional de Interpretare „Dan Cumpătă” (Bucureşti) iar la violă a fost distins cu diferite premii, precum Marele Premiu la Concursul Naţional de Interpretare „Dan Cumpătă” (Bucureşti), premiul I la Concursul Internaţional de Muzică şi Teatru LiveMuseArt (Arad) şi la Concursul Naţional de Interpretare a Muzicii Româneşti „Sigismund Toduţă” (Bistriţa).

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției