Un arădean acuză: ,,După treizeci de ani de muncă, mama trăiește dintr-o pensie de mizerie”

0
526

De mai bine de un an, trecem printr-o perioadă grea, din multe puncte de vedere. Mulți oameni și –au pierdut locurile de muncă, alții trăiesc din pensii care nu le ajung să ducă un trai decent. Și astfel de cazuri întâlnim la tot pasul.

Sunt de asemenea, arădeni ce își duc traiul la limita subzistenței și de aici apar tot felul de frustrări și nemulțumiri.

Un astfel de caz, ni s-a semnalat zilele trecute la redacție. Arădeanul ne-a spus povestea mamei sale, care trăiește dintr-o pensie mică, față de costurile vieții de zi cu zi. După spusele bărbatului, pensia mamei a fost redusă și acuză Casa de Pensii Arad că a făcut un lucru illegal. ,,Casa de pensii Arad a decis să taie  pensii, după o muncă de 30 de ani, plus contribuții tot de 30 de ani, maicămea primea o pensie de 800 de lei.

În urmă cu trei ani primea o ,,superbă pensie” de 600  lei, în toți acești ani s-au făcut niște măriri și astfel s-a ajuns să primească 800 de lei.

Zilele trecute, am primit vestea cum că mama mea primea „nemeritat” suma de 800 lei, iar ei( n.r.Casa de Pensii) au decis să taie 108 lei din ea”, spune nemulțumit arădeanul.  ,,Vă mulțumim dragi conducători ai acestei țări, voi vă dați pensii de 20.000 de lei pentru 10 ani în care ați ,,frecat menta”, iar maicămea dupa 30 de ani de muncă primește ,,enorma” sumă de 692 de lei”,continuă acesta, vădit nemulțumit.

,,Menționez că mama trăiește cu un singur plămân, a fost operată de cancer, boala a făcut-o în timp ce lucra pentru această țară,  iar acum primeste răsplata pentru munca ei. Casa de Pensii Arad, taie la fraieri din pensii,  da la șmecheri nu. Eu voi face tot ce pot, să părăsesc această țară, ca să nu ajung în situația în care a ajuns maicămea. Să vă fie rușine, este putin spus.

Vă urez sa ajungeți să primiți 692lei și să vă văd cum veți putea trăi cu acea sumă. România a murit la fel am murit si eu”, încheie revoltat omul.

Am cerut părerea Mihaelei Vasil, director la Casa Județeană de Pensii Arad, cu privire la acest caz. Mihaela Vasil, ne-a expilicat faptul că femeia beneficiază de pensia minim garantată de 800 de lei, pe care aceasta o va și primi. Neînțelegerile, se pare că, au apărut în momentul în care femeia a trecut la pensie de limită de vârstă, însă nu este vorba de nici o tăiere din sumă, ne spune directorul instituției.

,,Pensionara va primi în continuare pensia socială minim garantată de 800 lei. În urma aplicării indicelui de corecție aferent anului când a trecut  la pensie pentru limită de vârstă,   pensia calculată pe baza contribuțiilor la sistemul de pensii publice a crescut de la 762 lei la 789 lei .Decizia reflectă pensia pe baza contributivității ,dar pe cuponul de pensie va apărea suma de 800 lei, cât va și încasa”, ne precizează Mihaela Vasil, director Casa Județeană de Pensii Arad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.