donatorPrelevarea organelor a avut loc la Spitalul Județean Timișoara şi a fost realizată de către medici din Cluj, București și Timișoara. Medicii au prelevat rinichii și ficatul arădeanului aflat în moarte cerebrală, organele urmând să fie donate unor persoane aflate pe listele de așteptare pentru un transplant.
Bărbatul, în vârstă de 40 de ani, era internat de o săptămână la Clinica ATI din Timişoara, şi în dimineaţa de marţi, 7 mai, a intrat în moarte cerebrală. În urmă cu o săptămână, arădeanul a suferit un accident rutier în zona Gurahonţ, soldat cu traumatism cranio-cerebral grav. „Un bărbat a fost adus la Urgenţă la Arad, în noaptea de 30 aprilie spre 1 mai. Acesta prezenta traumatism cranian, în urma unui accident rutier de la Gurahonţ. În aceeaşi noapte, a fost trimis la Timişoara, unde în timp, starea de sănătate s-a agravat. Leziunile cerebrale erau grave de la început. Bărbatul a fost trimis la Timişoara cu un echipaj Smurd Arad. A fost la Urgenţă la Arad, dar prezentând leziuni ge­nrale grave a fost trimis la secţia de neurochirurgie la Timişoara. Arădeanul a fost transportat cu maşina Terapie Intensivă Smurd”, a declarat purtătoarea de cuvânt UPU Smurd Arad, Monica Puticiu.
Medicii au constatat că rănile suferite erau incompatibile cu recuperarea. Familia a înţeles că nu se mai poate face nimic pentru salvarea acestuia şi şi-a dat acordul pentru prelevarea organelor.
Astfel, a noua prelevare de organe din acest an, a fost realizată în noaptea de marți spre miercuri de medicii de la Clinica de Anestezie şi Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Judeţean din Timişoara. Rinichii au fost preluaţi de echipa de specialişti din Cluj, iar ficatul de cea din Bucureşti.
În luna aprilie, rinichii și ficatul unui tânăr în vârstă de 19 ani, din județul Arad, aflat în moarte cerebrală, au fost prelevați pentru a fi transplatați unor persoane aflate pe listele de așteptare. Prelevarea s-a făcut tot la Spitalul Județean Timișoara.
„Operaţia de prelevare de organe a decurs bine, a început în jurul orei 1,00 şi s-a terminat la 6,30. Au fost prelevate rinichii şi ficatul, care vor ajunge la trei pacienţi”, a declarat Dan Ilincariu, coor­­donator regional de transplant.
Rinichii şi ficatul bărbatului vor fi transplantaţi unor bolnavi de pe lista de aşteptare pentru transplant.
Claudia Gavra

Recomandările redacției