Un atu al României în atragerea investiţiilor îl reprezintă personalul calificat din anumite domenii, dintre care cinci sunt prioritare: agricultură şi dezvoltare rurală, energie şi resurse minerale, infrastructură, dezvoltarea IMM-urilor şi înalta tehnologie, a declarat luni, la Money Chanel, Georgian Ghervasie, consilierul personal al premierului Victor Ponta.

„Atuul pentru atragerea investiţiilor este forţa de muncă, cea calificată, din anumite domenii. Investiţiile importante sunt canalizate pe cinci domenii prioritare: agricultură şi dezvoltare rurală, energie şi resurse minerale, infrastructură, dezvoltarea IMM-urilor, în dialog permanent cu mediul de afaceri şi marii investitori şi, nu în ultimul rând, înalta tehnologie, high tech, cu inovaţia şi creativitatea. La tot ce înseamnă concursuri de excelenţă, premii internaţionale, românii ca şi indivizi depăşesc… Peste 30 la sută dintre angajaţii din centrele de cercetare şi dezvoltare din Europa sunt români. Asta nu este neapărat o mândrie. E mândrie pe de o parte, dar pe de alta ne-am dori să fie aici. Am rămas profund impresionat să constat că străinii vorbesc mai bine despre români decât românii despre români”, a explicat Georgian Ghervasie.

Acesta a subliniat că în ultimul timp mari producători europeni, din ţări dezvoltate care s-au confruntat cu mari probleme şi care se confruntă din punct de vedere al şomajului, al datoriei publice cu probleme grave, acum se întorc în Europa, iar interesul este foarte mare pentru România.

„De exemplu, este ultima mare investiţie, ce va fi făcută de Daimler. Avem investiţii mari anunţate de Bosch, de DeLonghi, mâine (marţi n.r) e deschiderea unei noi secţii la Prysmian, la Slatina. Oracle a promis o investiţie din nou în România, Michelin la fel. Deci investitori sunt. Este clar că au aşteptat un semnal de stabilitate. Dacă avem stabilitate politică şi economică şi există o anumită componentă care poate fi exploatată în sensul bun al cuvântului, cu certitudine investitorii vor veni”, a precizat Ghervasie.

 

Recomandările redacției