buleu okFiecare dintre cei cinci martori audiaţi, joi, de magistraţii Tribunalului Caraş-Severin a mai adăugat o piesă în acest puzzle destul de încâlcit al procesului în care Adrian Buleu este acuzat de uciderea lui Abel Apostol.
După o întârziere de patru ore, instanţa l-a chemat la audieri pe Denis Saşa, cel care a fost adus cu mandat de doi jandarmi arădeni. Denis Saşa, aşa cum au făcut-o, de altfel, toţi martorii din această înfăţişare, şi-a menţinut declaraţiile pe care le-a dat pe data de 9 mai 2013. Deşi declaraţia sa nu a adus elemente noi, ea este importantă ţinând cont că o ipoteză a negăsirii trupului lui Abel Apostol este aceea că, după crimă, cadavrul a fost transportat cu o maşină şi apoi incendiat, pentru a distruge orice urmă. „Eram cu prietenii mei la pădurea Vladimirescu, unde petreceam de 1 Mai. Am auzit o explozie, după care am observat o maşină în flăcări”, spunea în faţa judecătorului Petru Ciasc Rustin primul martor.
Fraţii Ionescu (Emanuel Roberto şi Roxana) au oferit, la rându-le detalii interesante şi mai exacte, cu atât mai mult cu cât aceştia erau angajaţii Bazei Sportive Riviera. Fost angajat la terenurile de tenis, Emanuel explică: „Pe data de 1 mai, între orele 11,00 şi 13,00, l-am văzut pe Adrian Buleu cărând o oală în mână. Nu ştiu ce conţinea aceasta. M-am oferit să-l ajut, iar acest a refuzat. Întâlnirea a avut loc în spatele restaurantului. Mai spre seară, pe la 19,20, mă aflam cu alţi apropiaţi pe terasa restaurantului, observându-l la o masă pe Apostol, care era singur. L-am salutat în trecere şi totul părea ok. Precizez că în intervalul orar 19,00-20,00 nu am sesizat prezenţa inculpatului Buleu în zonă”.
Urmărit de fratele lui Buleu
Tot Emanuel Roberto Ionescu, la întrebarea avocaţilor familiei Apostol, aduce informaţii noi care, indirect, pot fi interesante în economia procesului. Acesta povesteşte cum că, în 2012, în urma unui scandal,  „tatăl meu a fost urmărit cu un topor de Buleu Marian, fratele inculpatului, ulterior fiind formulată o plângere la poliţie. Pe fratele inculpatului l-am mai văzut şi între 1 şi 9 mai. În timp ce serveam la terasă, mi s-a comunicat de un tip pe care atunci nu îl ştiam că este fratele inculpatului”.
Despre incidentul din 2012 îşi amin­teşte şi sora martorului, Roxana. Angajată „la negru” de soţii Buleu, aceasta lucra ca ospătăriţă la restaurant. „Ultima oară l-am văzut pe Abel Apostol pe data de 1 mai, în jurul orei 20,00, când se afla singur la terasă. Apoi la masa lui a mai venit o persoană. Menţionez că era într-o dispoziţie bună. În seara respectivă eram singurul ospătar, cu mine lucrând şi Coca şi Ionică (bucătari, martori, şi ei, în acest proces, n.r.). După ora 20,00 nu am remarcat prezenţa inculpatului”, spune Roxana Ionescu.
O mică ceartă între Alina Buleu şi Abel Apostol…
Acelaşi martor oferă date importante şi în ceea ce priveşte servirea, modul de preparare al mâncării şi aprovizionarea restaurantului: „Nu îmi amintesc ce mâncăruri s-au servit după ora 20,00. Ştiu că puţin după această oră, Coca a ieşit din bucătăria restaurantului, dar nu pentru a se aproviziona. Nu ştiu pentru ce. Între ora 16,00 şi 20,00, erau mai puţin de o sută de clienţi. Din aprecierile mele, după ora 16,00, nu s-a mai preparat foarte multă mâncare. Ştiu că pe data de 1 mai nu s-a făcut apro­vizionarea bucătăriei, întrucât eu aş fi aflat dacă unul dintre bucătari ar fi făcut-o. Toate comenzile au fost onorate şi nu mi s-a spus că produsele  alimentare ar fi pe terminate. La încheierea turei, banii încasaţi i-am predat Alinei Buleu, fără să ştiu ce  a făcut cu ei. Am plecat de la serviciu în jurul orei 23,00, la plecarea mea rămânând, la o masă, Buleu Alina, Coca şi Ionică”.
Un mic incident, se pare, a umbrit ziua fatidică de 1 mai. Martorul face precizearea că, în jurul orei 15,00 – 16,00, „am surprins o discuţie pe un ton mai ridicat, referitoare la modul de servire al unor clienţi italieni, între Abel Apostol şi Buleu Alina, discuţie în cursul căreia victima i-a reproşat soţiei inculpatului faptul că el are atribuţii pe terenul de tenis, iar ea la restaurant şi, în consecinţă, să nu se mai bage peste el”.
Incident cu două plicuri
Dacă cel de-al patrulea martor a fost întrebat doar de afacerile pe care acesta intenţiona să le facă alături de Apostol Abel, răspunsurile lui fiind precise şi, astfel, audierea durând foarte puţin, nu acelaşi lucru se poate spune despre intrarea „în scenă” a ultimului martor, Emilia Flueraş. Aceasta a fost principalul subiect în cazul unui incident în sala de judecată, după ce avocatul familiei Apostol, Dan Vasile Ungureanu, ar fi informat preşedintele de instanţă despre faptul că Alina Buleu ar fi scos din sală două plicuri pe care i le dăduse avocatul apărării. Ungureanu spunea că cele două plicuri urmau să fie înmânate martorului Flueraş, aspect negat de Alina Buleu. După ce a răspuns la întrebările judecătorului despre acest incident, martora a luat, oficial, cuvântul.
Cu un debit verbal de nestăvilit, Flueraş răspunde întrebărilor: „În doi mai am fost sesizată de un potenţial client care dorea să închirieze un teren de tenis că într-un ziar se scrie că Abel Apostol a fost dat dispărut. În consecinţă, m-am dus la Complexul Riviera, venind de la Chişineu-Criş, şi am întrebat-o pe Buleu Alina de ce nu mi-a spus de acest fapt. Percepţia mea a fost că aceasta era îngrijorată de dispariţie (…) Îmi menţin declaraţia prin care am relatat că Buleu Alina mi-a spus că nu ştie ce a făcut inculpatul pentru că nu l-a găsit. Da, i-am spus Alinei că nu trebuia să-l pună pe fiul meu să spele în restaurant. Este posibil să fi făcut referire la spălarea unor pete de sânge”.
Următorul termen al procesului a fost fixat pe data de 30 ianuarie, cu începere de la ora 13,00, ora fiind, probabil, singurul aspect la care părţile au căzut de comun acord, ţinând cont şi de distanţa Arad – Reşiţa.
Dacian Don

Recomandările redacției