Mulți încă nu cred că acest virus există, dar sunt parcă și mai mulți cei care au fost nevoiți să lupte cu el. La Arad avem câteva sute de persoane care au fost declarate infectate, numărul acestora fiind apropiat de 700. Dintre toți, puțini au mai rămas cazuri active, majoritatea reușind să se externeze din spitalele arădene. Printre cei care au avut de luptat cu noul coronavirus se află și un arădean de 52 de ani. Cazul lui a fost însă ceva mai special. Dacă alții au reușit să scape cu bine după câteva zile, să aibă senzații de slăbiciune, dar să ajungă acasă mai repede decât se așteptau, el a fost sub tratament timp de două luni de zile. Intubat și ventilat mecanic, în lupta cu COVID-19 de două luni de zile, un arădean împreună cu echipa medicală au demonstrat că putem ieși învingători, în ciuda celor care nu au încredere. 

Pacientul de 52 de ani a fost externat astăzi, 25 mai, din spital, după ce a luptat mai bine de două luni de zile cu virusul SARS CoV-2. Timp de 25 de zile a fost intubat și ventilat mecanic pe Compartimentul ATI COVID-19 însă nu și-a pierdut, nici un moment, speranța pentru viață. 
”A fost o provocare pentru întreaga echipă medicală. Pacientul nostru a stat intubat și ventilat 25 de zile timp în care a luptat, alături de noi, pentru a învinge boala”, relatează dr. Mihaela Albu Gulyas, medic coordonator Compartiment ATI COVID-19.
Pacientul a ajuns la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad pe data de 23 martie prezentând simptome de infecție cu SARS CoV-2. Medicii l-au internat pe Secția de Boli Infecțioase Adulți, i-au recoltat probe în vederea testării, iar rezultatul a venit pozitiv. Deoarece prezenta febră, frisoane, tuse, era dispneic și pe mască de oxigen, iar aspectul radiologic al plămânilor prezenta modificări, pacientul a fost transferat pe Secția Clinică ATI II. 

”Pacientul a ajuns pe Secția Clinică de Anestezie și Terapie Intensivă II, în stare gravă. A avut nevoie de terapie și îngrijiri medicale adecvate diagnosticului de COVID-19. L-am tratat pe secția noastră până pe 29 martie, când s-au finalizat lucrările la instalația de oxigen de pe Compartimentul ATI COVID-19 din Grădiște, iar apoi, conform protocolului, l-am transferat acolo”, a declarat dr. Teodora Olariu, medic șef Secție Clinică ATI II. Din păcate starea de sănătate a pacientului s-a agravat, iar echipa medicală de pe ATI COVID-19 a decis să îl intubeze și să îl ventileze mecanic.

”Vorbim despre un caz deosebit din punct de vedere medical. Întreaga echipă medicală a secțiilor de anestezie și terapie intensivă am colaborat și ne-am consultat cu privire la tratamentul care trebuie administrat pacientului. Din păcate, pe data de 1 aprilie a trebuit intubat și ventilat mecanic. Au urmat trei săptămâni critice în care a fost tratat și monitorizat în permanență și treptat, starea sa de sănătate a început să se îmbunătățească. În zilele de 23 respectiv 24 aprilie, i-am recoltat probele pentru testele II și III, iar rezultatele au fost negative. Pe 25 aprilie, l-am extubat și transferat pe ATI I, unde sunt îngrijiți pacienții fără Covid-19. Pot spune că, din punct de vedere medical a fost o provocare pentru întreaga echipă dar și pentru pacientul nostru care a luptat zi de zi, clipă de clipă, împreună cu noi, pentru a supraviețui acestui virus”, a declarat dr. Mihaela Albu Gulyas, medic coordonator ATI COVID-19.

De pe 25 aprilie și până pe 11 mai, pacientul a fost îngrijit pe Secția Clinică ATI I, sub coordonarea medicului șef dr. Cristian Nicolescu. Aici a început să mănânce singur și treptat, cu ajutorul unui kinetoterapeut, după mai bine de o lună, a făcut primii pași.

”Pacientul a continuat tratamentul intensiv constând în oxigeno-terapie pe masca standard, antibioterapie, terapie respiratorie adjuvantă, corticoterapie și tratament antidiareic. Totodată a primit suport nutrițional parenteral cât și enteral, a început kinetoterapia în vederea mobilizării și a primit suport psihologic, atât din partea personalului medical cât și din partea familiei cu care a ținut legătura telefonic. Starea clinică a pacientului s-a îmbunătățit considerabil, permițându-i acestuia transferul pe o secție medicală în vederea externării la domiciliu. Apreciez întregul efort depus de echipa medicală de pe secțiile de anestezie și terapie intensivă ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad”, a declarat dr. Cristian Nicolescu, medic șef ATI I.
Astăzi, pacientul a fost externat de pe Secția Clinică Medicină Internă I, Compartimentul Alergologie, nerăbdător să își revadă familia și cu certitudinea că din lupta cu COVID-19 poți ieși învingător.

Recomandările redacției