viperaO întâmplare rarisimă s-a petrecut în localitatea arădeană Donceni: un bărbat muşcat de-o viperă a supravieţuit patru ore şi a fost salvat prin administrarea unui ser antivi­perin la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.
Din relatările rudelor supravie­ţuitorului rezultă că întâlnirea cu vipera s-a întâmplat într-o livadă de meri şi că atacul reptilei s-a petrecut în timp ce bărbatul încerca s-o prindă. Bărbatul a reuşit să prindă şarpele, însă după ce a fost muşcat. Dându-şi seama că e vorba de-o viperă şi că muşcătura îi poate fi fatală, omul a hotărât să păstreze şarpele pentru ca, dacă va fi găsit inconştient, salvatorii să-şi dea seama despre ce e vorba şi să acţioneze în consecinţă. Raţionamentul i-a fost corect: a fost găsit de fratele său după patru ore de la atac; se afla în stare critică, inconştient. O ambulanţă i-a transportat şi pe om, şi pe şarpe, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, aici administrându-i-se bărbatu­lui serul antiviperin care l-a salvat.
Rudele celui muşcat de viperă şi mulţi dintre cei prezenţi la spital în momentul sosirii ambulanţei au presupus că salvarea omului a fost alcoolul pe care l-a consumat înainte de-a merge în livadă, întrucât veni­nul de viperă ucide în maximum cinci ore, iar supravieţuirea timp de patru ore ţine mai degrabă de miracol de­cât de constituţia omului în cauză.
Medicul Adrian Wienner, purtător de cuvânt al spitalului, a confirmat cazul, însă nu s-a pronunţat asupra timpului record în care omul a rezistat intoxicării cu venin. „Este vorba despre un bărbat de 52 de ani, care a venit cu muşcătură de vi­peră la nivelul antebraţului. Acum se află la terapie intensivă. Este în stare foarte gravă. I s-a adminis­trat ser antiviperin şi este monito­rizat permanent. În privinţa efec­- tului antiveninos al alcoolului pe care l-a consumat înainte de-a fi muşcat de viperă nu pot să mă pronunţ”, a declarat Adrian Wienner.
Prezenţa viperei i-a speriat pe cei din spital. Toţi se întreabă cum a reuşit omul să captureze vipera vie şi s-o şi păstreze chiar inconştient fiind. Pentru că şarpele este viu, angajații spitalului şi-au propus să cheme un crescător de reptile pentru a o ridica.
Specialiştii recomandă păstrarea şerpilor dacă aceştia au atacat şi muş­cat un om, pentru identificarea cât mai rapidă a serului antiviperin potrivit. Totuşi, sfatul este ca vipera să fie ucisă înainte de a fi transportată.
Cristian Cotuna

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției