Dramă pentru o familie din Curtici, al căror bebeluş de nouă luni a decedat luni seara la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad. Copilul a fost adus în stare extrem de gravă, cu maşină personală, şi chiar dacă medicii de la Unitatea de Primiri Urgenţe au făcut tot posibilul pentru a-l salva, inima copilului a încetat să mai bată la scurt timp. „Sâmbătă seara copilul a fost adus la spital de către bunica sa. Chiar dacă bebeluşul se afla în stare gravă, bunica a refuzat internarea. Luni seara, însă copilul a fost adus la spital suferind deja un stop cardio-respirator. Astăzi (n.r. ieri) am prelevat analizele pe care le-am trimis la Institutul Cantacuzino pentru a se stabili cu exactitate cauza morţii“, ne-a declarat Constantin Cătană, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Arad.
Copilul era născut în anul 2015, chiar a doua zi de Crăciun.
Boală care trebuia eradicată de două ori până acum
Majoritatea celor infectaţi cu rujeolă din judeţul nostru sunt copiii de până la un an de zile, care nu au apucat să facă vaccinul ROR, împotriva rujeolei, vaccin care se efectuează după vârsta de un an. De asemenea, infectări au fost constatate şi la copii mai mari care nu au fost însă vaccinaţi, pentru că părinţii acestora au refuzat.
Paradoxal, numărul de infectări creşte odată cu dorinţa autorităţilor medicale de a eradica boala la nivel mondial. Termenul pentru acest lucru a fost anul 2010, cu un an înainte de izbucnirea epidemiei în judeţul nostru. Următorul termen a fost anul 2015, însă iată că la un an distanţă încă se înregistrează victime ale acestei boli. „Se poate vorbi mai degrabă de eliminarea bolii şi nu de eradicarea ei, care ar însemna dispariţia ei. Eliminarea s-ar putea realiza doar prin vaccinarea întregii populaţii a lumii, ceea ce ar conduce la stoparea circulaţiei virusului. Este greu de crezut că se poate realiza aşa ceva“, ne spun medicii epidemiologi din cadrul DSP Arad.
Rujeola este o boală infecţioasă virală extrem de contagioasă, caracterizată prin febră mare, tuse, secreţii nazale şi oculare, precum şi erupţii cutanate. Boala este mai gravă în cazul copiilor mici. Netratată, rujeola poate avea complicaţii grave, printre care otita, pneumonia şi encefalita. Oricând există pericolul declanşării unei epidemii, pentru că rujeola este o boală infecţioasă care se transmite extrem de rapid. În cazul unei epidemii, ceea ce se poate face este imu­nizarea populaţiei din jurul focarelor.

Recomandările redacției