Ocupația tradițională cea mai răspândită în zonă este – după cum se știe, creșterea animalelor. Vacile de lapte nu lipsesc din aproape nici o gospodărie, deoarece laptele este un aliment hrănitor și important pentru toată lumea, indiferent de vârstă.
Privind astfel lucrurile, faptul că locuitorii acestor zone sunt lipsiți de o locație de preluare a prețiosului lichid este de-a dreptul descurajant.
„Nu știm care este explicația clară, de nu se găsește un inves­titor să preia laptele sau produsele din această zonă, având în vedere că este sută la sută ecologic“, ne spuneau localnicii.
Sâmbătă de sâmbătă Primăria este contactată de crescători de animale care roagă oficialii să se implice în această problemă, creșterea animalelor fiind singura sursă de su­pra­viețuire, valorificarea lactatelor și a altor produse fiind importante pentru ei.
Iată ce ne spunea cu năduf un localnic, inginer pensionar din zonă: „afară, adică peste hotare, cât s-ar bucu­ra dacă ar avea un așa potențial ecologic cum avem noi! Vă dați seama că vaca de la noi mă­nâncă numai fânețe și nutrețuri ecologice și noi dăm laptele la porci sau îl vindem la preț de categoria a treia: laptele este cu un leu litrul iar smântâna extrasă cu separatorul este cu opt lei. Dacă s-ar face un centru de preluare a laptelui – că a mai fost la Hălmagiu așa ceva – s-ar putea concura cu orice producător de oriunde cât privește calitatea. Dar noi mai repede fa­cem un birt decât o afacere cu lactate“.

Recomandările redacției