autismCâţiva zeci de profesori arădeni s-au perfecţionat în învăţarea copiilor care suferă de autism. Din toamnă, Asociaţia „Înţelege Autismul”, iniţiatoare a cursurilor pentru cadre didactice va des­chide şi un centru de recu­perare tera­peutică a copiilor cu autism. Spaţiul va fi pus la dispoziţia asociaţiei prin Consiliul Judeţean Arad.
Asociaţia „Înţelege Autismul” Arad, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad şi Casa Corpului Didactic „Alexandru Gavra” Arad a organizat în această vară, primul curs dintr-o serie de cursuri de formare a cadrelor didactice din învăţământul de masă, cu privire la integrarea copiilor cu autism în grădiniţele şi şcolile de masă. Cursul a fost ţinut în cadrul proiectului „Şi copiii cu autism merg la şcoală”, de către specialişti ai Asociaţiei Învingem Autismul Bucureşti.
La curs au participat un număr de peste 30 de cadre didactice: edu­catori, învăţători, profesori, din grădiniţe, şcoli gimnaziale şi licee, atât din municipiul Arad, cât şi din locali­tăţile Zimandu Nou, Fiscuţ, Săvârşin, Vinga, precum şi profesori din învăţământul special, de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă (CSEI) Arad.
„A fost o surpriză extraordinară să constat interesul foarte mare al cadrelor didactice din Arad faţă de tot ceea ce înseamnă educaţie, res­pectiv integrarea în societate a copiilor cu autism. Acest lucru ne face să continuăm seria de seminarii şi workshopuri pe  această zonă de interes, încercând să aducem specialişti din ţară şi din afară. De asemenea, orice cadru didactic şi oricine este interesat poate veni în schimb de experienţă la Centrul de recuperare te­rapeutică a copiilor cu autism din cadrul Asociaţiei «Înţelege Autis­mul», care se va deschide la toamnă. Şi pentru că tot am amin­tit de specialişti din afară, tot în această toamnă avem bucuria să-l primim în Arad pe prof. dr. Heinrich Schnatmann din Germania, a cărui fundaţie de caritate «Internatio­nales Bildungs Und Sozialwerk» a donat Spitalului Judeţean Arad, prin intermediul asociaţiei noastre, paturi, noptiere, dulapuri şi mo­bilier adaptat pentru persoanele cu dizabilităţi în valoare de peste 80.000 de euro”,  a susţinut Laura Chilnicean, profesor CSEI-Arad şi pre­şedinta Asociaţiei „Înţelege Autismul” Arad.
Asociaţia este condusă de o familie în care unul dintre copii suferă de autism. Potrivit reprezentanţilor acesteia, recuperarea prin terapii specific şi consilierea părinţilor va fi asigurată în centru, în mod gratuit.

Recomandările redacției