Un centru destinat copiilor cu dizabilități din Arad va fi închis, în același timp urmând să fie înființate noi unități sociale. Aceste măsuri sunt lluate de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, cu acordul Consiliului Județean.

Reprezentanții DGASPC au luat hotărârea de închidere a Centrului de recuperare și reabilitare pentru copii cu dizabilități Arad, din strada Tudor Vladimirescu. Hotărârea – susțin autoritățile are la bază prevederile legislației din domeniul social. După cum se știe se dorește închiderea centrelor de plasament și înlocuirea acestora cu plasamentul la asistenți maternali, precum și case de tip familial.

„Prin Strategia Naţională pentru protecţia şi promovarea drepturilor copilului 2014-2020, Guvernul României și-a asumat închiderea tuturor centrelor de plasament de tip vechi/clasice, care funcţionează în structura preluată în anul 1997, respectiv anul 2000, și dezinstituționalizarea copiiilor, astfel că este interzisă funcționarea centrelor de plasament începând cu luna ianuarie 2021.

Dezinstituționalizarea este procesul complex de tranziție de la îngrijirea în instituții la îngrijirea bazată pe servicii care previn separarea copiilor de familie și pe servicii alternative la îngrijirea în instituții, respectiv serviciile de tip familial (n.a bazate pe familie și pe îngrijirea în cadrul comunității)“, se arată într-un document întocmit de autorități.

În acest context, DGASPC. Arad și-a asumat decizia de a închide centrul de mai sus, dar și de a-l transformara într-un Centru de zi și recuperare pentru copiii cu dizabilități mentale „SIMBA“. Pe lângă înființarea centrului de zi SIMBA, cu o capacitate de 76 locuri, DGASPC  a prevăzut și construirea a două case de tip familial „Hansel și Gretel“. Fiecare ar urma să aibă o capacitate de opt copii/casă/

Toate acestea implică fonduri mari, de circa 4,66 milioane de lei. Finanțarea pentru transformarea noului centru, dar mai ales deschiderea caselor de tip familial ar urma să se facă prin accesarea prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8 – Dezvoltarea infrastructurii de sănătate şi sociale. DGASPC ar urma să aibă o contribuție de 2 la sută, în calitate de solicitant.

Centrul de recuperare și reabilitare pentru copii cu dizabilități Arad,  are  ca rezidenți 22 de copii , 21 cu grad de handicap grav și unul cu grad de handicap accentuat. În urma evaluării s-a constatat nevoia protejării a 16 copii cu dizabilități severe în servicii cât mai aproape de modelul familial, în cele două case de tip familial Hansel și Gretel, doi copii vor fi transferați la asistență maternală, iar patru copii, după împlinirea vârstei de 18 ani, vor fi transferați în centre pentru adulți.

Angajații din fostul centru, adică din cel ce va fi închis vor fi transferate fie în case de tip familial, fie în alte unități.

Recomandările redacției