Un centru pentru persoanele cu dizabilități va fi înființat la Arad, cu fonduri nerambursabile

0
802

Un centru pentru persoanele cu dizabilități va fi deschis în Arad, cu bani obținuți printr-un proiect al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC). Instituția a depus o cerere a finanțare a unui proiect în programul PIN 1-Programul de interes național în domeniul protecției și promovării drepturilor persoanelor cu dizabilități „Înființarea de servicii sociale de tip centre de zi, centre respiro/centre de criză și locuințe protejate în vederea dezinstituționalizării persoanelor cu dizabilități aflate în instituții de tip vechi și pentru prevenirea instituționalizării persoanelor cu dizabilități din comunitate”. În urma etapei de evaluare cererea de finanțare a fost admisă și astfel la Arad se va deschide Centrul de zi pentru persoane cu dizabilități OPAL.
Săptămâna aceasta, Consiliul Județean a aprobat o contribuție financiară necesară derulării acestui proiect.
Valoarea totală a proiectului este de 344.567 lei, iar contribuția DGASPC Arad este de 10 la sută din valoarea totală. Fondurile necesare sunt susținute prin Programul de Interes Național derulat de Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități. „Beneficiarii proiectului sunt persoanele adulte încadrate în grad de handicap accentuat, mediu și ușor, cu dizabilități mintale, psihice și asociate, din comunitate. Acestora li se vor oferi servicii de specialitate care îi vor ajuta să își dezvolte abilitățile pentru o viață independentă și să se integreze social. De asemenea, vor fi oferite servicii de informare și consiliere, de pregătire pentru piața muncii și sprijin în vederea găsirii unui loc de muncă, de abilitare și reabilitare. Beneficiarii vor fi incluși în activități culturale și sportive, li se vor oferi servicii specializate de înfrumusețare și vor fi cooptați în activități de terapie ocupațională”, a spus Erika Stark, directorul general al DGASPC Arad.
În urma implementării proiectului pe o perioadă de un an de zile DGASPC Arad estimează prevenirea instituționalizării a unui număr de 45 de persoane cu dizabilități din comunitate, urmând ca din vara anului viitor centrul să fie deschis pentru primii beneficiari.
„Este importantă pentru comunitatea arădeană câștigarea acestui proiect ce va duce la creșterea calității vieții persoanelor cu dizabilități. Sunt încrezător că specialiștii DGASPC Arad care vor lucra direct cu beneficiarii în acest centru de zi vor reuși să obțină rezultate concrete care să schimbe în bine problemele cu care se confruntă persoanele care s-au născut sau au dobândit un handicap“, susține Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.