ciclistUn ciclist cu deficienţe de auz din Slobozia, care face turul României pe bicicletă, a ajuns, luni, la Arad, unde a poposit pentru a se odihni şi a povestit câteva dintre peripeţiile sale de pe traseu, printre care şapte pene de cauciuc şi o muşcătură de câine comunitar.
Gabriel Vîlcu, de 62 de ani, a început în 9 iulie turul României pe bicicletă, plecând din oraşul Slobozia cu intenţia de parcurge, 2.200 de kilometri. Traseul ciclistului este: Slobozia – București – Ro­șiori – Craiova – Filiași – Orșova – Timișoara – Arad – Oradea – Satu Mare – Sighet – Să­pânța – Baia Mare – Gherla – Târgu Mureș – Brașov – Ploiești – Slobozia. Până la Arad, Gabriel Vâlcu a parcurs 800 de kilometri, timp în care a avut parte de greutăţi diverse. Astfel, în cele aproape două săptămâni de când a început turul, a fost mușcat de un câine comunitar la Timi­şoara și a avut şapte pene de cauciuc.
„Mi-a trebuit foarte multă voință să pornesc la drum. Mai am destul de mult până la finalul cursei și am nevoie de o voință sisifică în conti­nuare Nu e ușor dar voi continua pentru că vreau să îmi recapăt res­pectul și încrederea în mine. Tot ce îmi doresc este să ajung cu bine acasă, la familia mea, în orașul meu”, a spus Gabriel Vâlcu, în timpul popasului făcut la Consiliul Judeţean Arad.
Gabriel Vâlcu speră ca până la finalul expediţiei pe două roţi să reuşească să facă o medie de 150 de kilometru pe bicicletă, zilnic. Faptul că se confruntă cu o deficienţă de auz nu l-a împiedicat pe Gabriel Vâlcu să plece, pe două roţi, prin ţară. „Ştiu, îmi risc viaţa. Iar bicicleta e foarte sensibilă. E o treabă foarte serioasă şi foarte grea. Dar, avem o țară frumoasă, mioritică. Am văzut-o din mașină, tren și avion dar e altfel să o vezi la pas. Am 62 de ani și vreau să demonstrez că, deși este margi­nalizat prin soartă şi pare neputincios, omul are puteri nelimitate în el. Nu ştiu dacă sunt eu un exemplu, dar m-aş bucura ca, data viitoare, să plecăm mai mulţi. Uneori, te plictiseşti aşa, de unul singur, ai vrea să ai cui spune, cu cine să împărtăşeşti experienţele”, a mai spus Gabriel Vâlcu.
(Ş.M.)

Recomandările redacției