Un ciclon extrem de periculos se îndreaptă spre România, Aradul fiind primul județ în calea sa

0
67948

Imaginile apocaliptice din Cehia le-am putea vedea și la noi: un ciclon extrem de periculos se îndreaptă spre România, Aradul fiind primul județ în calea sa.

Un ciclon foarte bine dezvoltat de deasupra Germaniei “aspiră” masa de aer fierbinte, încărcată cu pulberi de praf saharian, dinspre nordul Africii, fiind antrenată către țările central-sud-estice ale Europei, implicit spațiul geografic al țării noastre.

Frontul rece asociat ciclonului acționează ca o barieră între masa de aer cald din fața ciclonului și aerul rece din spatele acestuia. La contactul celor 2 mase de aer cu proprietăți diametral opuse, întreaga coloană troposferică devine instabilă și, prin ascensiunea violentă a aerului cald peste peste cel rece, mai dens, iau naștere norii de furtună (Cumulonimbus) pe sau în fața liniei frontului rece. 

Chiar în aceste momente, manifestări severe de instabilitate au loc în Cehia, Slovacia, Austria și Polonia și astăzi, odată cu lenta deplasare a frontului, vor fi în extindere spre Ungaria și vestul extrem al țării noastre. Vor fi vijelii, grindină de diverse dimensiuni, averse torențiale și frecvente descărcări electrice. 

Mâine după-amiaza, seara și în cursul nopții, astfel de fenomene vor fi de interes și la noi, în Banat, Crișana, Maramureș și jumătatea nord-vestică a Transilvaniei.

Local, în vest și nord-vest, în timpul ploilor, particule fine de praf saharian în suspensie vor fi antrenate spre sol. 

Până atunci însă, în plin transport al masei de aer cald, după o noapte tropicală, cu temperaturi de peste 23*C, vestul țării va avea o zi caniculară, cu maxime de 38-39*C.

Sursă: Severe Weather Alert – România 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.