FinanteReprezentanții unei firme din Arad au reușit un adevărat record, timp de 14 luni, între aprilie 2013 și iunie 2014, au prejudiciat bugetul de stat cu aproape un milion de lei pe lună, de parcă și-ar fi propus să atingă o anumită țintă și a făcut tot posibilul să-și ducă planul la îndeplinire.
Totul a fost dat însă în vileag de Activitatea de Inspecție Fiscală din cadrul Administrației Județene a Finan­țelor Publice (AJFP), care a făcut o inspecție fiscală parțială la firma cu pricina. Potrivit celor declarate de Călin Arusti, purtătorul de cuvânt al AJFP, scopul inspecției a fost verificarea modului de calculare, declarare şi achitare a impozitului pe profit și a taxei pe valoarea adăugată la bugetul general consolidat al statului, iar obiectul principal de activitate al firmei este „comerţul cu ridicata nespecializat de produse alimentare, băuturi şi tutun”.
„În urma inspecţiei fiscale s-au stabilit următoarele obligaţii fiscale suplimentare: impozit pe profit – 228.714 lei; taxa  pe valoarea adăugată – 11.810.998 lei; accesorii – 1.712.940 lei, suma totală ridicându-se la 13.752.652 lei”, susține Călin Arusti.
 Cheltuieli fictive
În ceea ce privește impozitul pe profit, trebuie spus că societatea a înregistrat în contul  destinat cheltuielilor cu serviciile executate de terţi diverse sume reprezentând cheltuieli de manipulare şi transport emise de o firmă din Italia, acestea nefiind incluse în preţul de achiziţie al mărfurilor. De altfel, inspectorii susțin că pentru aceste cheltuieli nu există venituri realizate în contrapartidă. „Societatea nu a prezentat nici un document justificativ care să ateste prestarea efectivă a serviciilor. Totodată, în perioada 26.04.2013 – 30.06.2014 societatea înregistrează în contul 6811 «Cheltuieli privind amortizarea» suma de 526.382 lei, reprezentând amortizarea construcţiilor care nu sunt în proprietatea societăţii.
Ţinând cont de cele prezentate, organele de inspecţie fiscală au redimensionat masa impozabilă, rezultând impozit pe profit suplimentar în sumă de 228.714 lei şi accesorii în sumă de 29.464 leiˮ, a ținut să precizeze Arusti.
Operațiuni făcute pentru a obține bani de la buget
Cu privire la taxa pe valoare adăugată, s-a descoperit că societatea înregistrează pe cheltuieli în anul 2013 un număr de șase facturi reprezentând achiziţia unor imobile în valoare totală de 45.083.189 lei, din care TVA în sumă de 8.725.778 lei. „Această operaţiune reprezintă transfer de active, efectuat doar cu scopul obţinerii unor sume de bani de la buget şi de sustragere de la plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului general consolidat al statului. De asemenea, organele de inspecţie fiscală au constatat, urmare inventarierii efectuate de către societate la data de 18.12.2013, un minus la inventar în sumă de 157.052 lei, care nu a fost înregistrat în evidenţa contabilă a societăţii. Din analiza contului 462 rezultă că societatea verificată a înregistrat sume de bani primite de la terţi în valoare totală de 7.452.254 lei, din care a rambursat suma de 2.932.239 lei, rămânând o diferenţă nerambursată de 4.520.015 lei. Aceste sume sunt tratate din punct de vedere fiscal ca avansuri. Faţă de aspectele mai sus prezentate, organele de inspecţie fiscală au stabilit taxă pe valoarea adăugată suplimentar în sumă de 11.810.998 lei şi accesorii în sumă de 1.683.476 lei”, a mai povestit Arusti.
În aceste condiții, a fost întocmită o sesizare penală și o decizie de impunere. „Pentru stabilirea cu rea credinţă de către contribuabil a impozitelor şi taxelor, având drept rezultat obţinerea unor sume de la bugetul statului, ascunderea bunului ori a sursei impozabile, evidenţierea unor cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale, ori evidenţierea altor operaţiuni fictive, organele de inspecţie fiscală au întocmit o sesizarea penală, iar pentru sumele stabilite suplimentar s-a întocmit o decizia de impunere, urmând ca organele com­- petente din cadrul Serviciului Fiscal Orăşenesc Chişineu – Criş  să procedeze conform prevederilor legale”, a încheiat Arusti.

Recomandările redacției