Consiliul local este o autoritate administrativă autonomă deliberativă. Legea nr. 215 din 23 aprilie 2001, Legea Administrației prevede și reglementează regimul general al autonomiei locale, precum organizarea și funcționarea administrației locale, iar prin autonomia locală se înțelege dreptul și capacitatea efectuării, soluționării și gestionării de către autoritățile administrației publice locale în numele și interesul colectivității locale pe care le reprezintă, treburile publice în condițiile legii.

De aceea este bine să avem în vedere, noi ca și cetățeni, pe cine să votăm să ajungă membru în Consiliul local. Și aici nu ar fi bine să ținem cont de apartenența politică sau dacă este independent. Cel ales trebuie să aibă un minim de cunoștințe administrative și de legislație.

Din păcate, știm cum se votează în cadrul ședințelor de consiliu local: la comandă. Chiar dacă proiectul este bun pentru comunitate nu îl votează pentru că a fost propus sau făcut de un anume „X“ și nu le place de persoana respectivă. Aceștia sunt însă niște consilieri fără responsabilitate. Deși sunt de mai multe mandate pe liste“, ne-a declarat, săptămâna trecută, doamna consilier Camelia Mihaela Gărdău, din cadrul Consiliului local din Dezna.

Doamnă consilier, am înțeles că sunt multe care vă nemulțumesc la nivelul Consiliului local și de ce nu, chiar la nivel de primărie.

– Da, așa este. Dacă vă spun că am toate proiectele de pe anul 2021 pe birou și nu mi-a fost susținut nici măcar unul de către restul colegilor! Și atunci despre ce vorbim? Eu am zis că o dată ce am depus jurământul să lăsăm politica de o parte și să facem politica comunității și a cetățenilor care au așteptări de la noi. Iar noi, în tot acest timp facem contre, ceea ce nu duce într-o direcție bună.

Evident, așa este doamna consilier. Nu mă mir, pentru că mai cunosc și eu dintre ei. Iar mie să nu îmi spună cineva altceva, pentru că pe majoritatea îi interesează indemnizația aia pe care o iau lună de lună, nu proiectele. Dar să fie cum era în alte vremuri: deputații erau fără indemnizații și se duceau la adunările cu primarul.

Vă asigur că dacă nu ar avea acea indemnizație pe care majoritatea nici nu o merită de fapt, nu i-ați mai vedea pe la primărie. Așa că, având de a face cu astfel de oameni, la ce proiecte am văzut că aveți dumneavoastră și nu a trecut niciunul, Dezna își merită soarta pe care o are de câțiva ani buni. Cred că mereu s-au ars și cred că vor sufla și în iaurt.

Doamna consilier, la Dezna sunt probleme grave, după cum mi-au spus cei cinci localnici la întoarcerea din Dezna, dar asta este altă problemă de care vor da socoteală alții.

Doamna Camelia Gărdău, un consilier are o mare responsabilitate în ceea ce privește administrația. Votează bugetul, mai stabilește niște taxe, mai aprobă niște impozite. Deci până la urmă are grijă de zestrea comunității, dar mulți sunt care nu au habar de acel Consiliu local. Nu știu câți sunt ca dumneavoastră, adică corecți.

Doamna Camelia Gărdău, eu am mai discutat cu consilieri, dar vă rog să mă credeți că răspunsul a fost cât se poate de urât, și anume: „Știi ce, ei fac ce vor ei. În rest, eu îmi văd de treabă. Sunt la al șaselea mandat“ – mă mir ce obraz a avut să-mi spună mie așa ceva. Așa popor, așa conducător.

Doamna Camelia Gărdău, cum vedeți viitorul Deznei, din punctul dumneavoastră de vedere?

– Păi, dacă ne-am unii toți și să discutăm mai cu deamănuntul situația comunității noastre și să nu mai avem orgolii politice, am putea ajunge la un rezultat foarte bun, având în vedere și colaborarea cu domnul primar.

Comunitatea noastră din Dezna este cunoscută prin Spitalul de Recuperare Neuromotorie, al cărui manager a fost dr. Corneliu Bârsan, un adevărat medic și totodată un profesionist desăvârșit, despre care, din păcate, în ultima vreme prea puțin se mai vorbește.

Ce s-a mai făcut pe la spital prea puțin știm, pentru că ultima dată, doamna Camelia, când am fost la spital nu prea am înțeles ce îmi spunea doctorul care era manager. Era un domn venit de la Timișoara. Erau discuții ca și cum ai prinde pești în fața sacului, mai multă gargară decât realizări.

– Dar să vedem pentru că este o problemă cu spitalul. Este nevoie de atâtea lucrări, până la urmă.

Opinii

Iată câteva opinii despre activitatea doamnei Camelia ca și consilier. Persoanele cu care am discutat au ținut să nu le dăm numele în ziar, lucru pe care l-am și respectat.

M.T.: „Dacă ar fi măcar jumătate dintre ei așa cum este doamna Camelia, atunci s-ar vedea multe în comună. Știți ceva: degeaba este bun simț dacă ceilalți sunt răi, că nu se face nimic“. O altă persoană ne spune că „avem primar slab“. Noi am încercat să îl scuzăm, spunându-i că este la primul mandat. Iar cel de-al treilea ne-a spus: „Nu aveți dreptate. A trecut deja aproape un an și jumătate“. Cel de-al patrulea ne spune că „nu toată musca este de miere“.

Părerile sunt cam împărțite. Este cam devreme, dar și până în anul 2024 se mai pot schimba multe. Tare mi-e frică…

Cert este că vor veni vremuri grele peste tot, în special peste Dezna.

Doamna consilieră, greu găsești să se vorbească frumos la adresa consilierilor, dar din fericire am găsit la Dezna pe cineva în persoana dumneavoastră care contrazice acest lucru.

Și noi vă dorim succes, dar să țineți steagul sus și cu primarul!

Recomandările redacției