În  urma confirmării de către  Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București a suspi­ciunii de influența aviară pe un cadavru de cormoran, găsit mort în zona complexului Sportiv Mureșul din municipiul Arad, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad a convocat Centrul Local pentru Combaterea Bolilor din cadrul Prefecturii județului Arad. Acesta a elaborat un program de măsuri privind prevenirea apariției și difuzării influenței aviare.
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad a luat mai multe  măsuri. Astfel, au fost instruiți medicii veterinari oficiali zonali și medicii veterinari de liberă practică împuterniciți, cu privire la semnele clinice manifestate de păsări în influența aviară și continuarea asigurării unei supravegheri sanitare veterinare continue a păsă­rilor domestice și sălbatice, pri­­- vind influența aviară, prin recol­tarea de probe pentru examen de laborator. Au fost instruiți de­ținătorii de păsări din cele 5 exploatații comerciale de găini ouă consum și o exploatație de pui de carne, existente pe raza judeţului Arad.
Crescătorii de păsări din gos­podăriile populației, sunt înștiin­țați prin grija serviciilor veteri­nare și a primăriilor, despre necesitatea de a ține păsările închise în curți, pe cât posibil în spații acoperite, pentru a se evita contactul cu păsările salbatice. Pentru adăparea păsărilor nu se va folosi apa de suprafață din bălti, lacuri sau ape curgatoare, care ar putea fi contaminate de păsările sălbatice, în special de cele migratoare. Hrana și apa păsărilor din gos­podării, trebuie să fie administrată în spații închise și acoperite, astfel încât să se impiedice contactul cu păsările sălbatice care pot ateriza din zbor. De asemenea, oamenii trebuie să anunţe imediat serviciile veterinare, a oricărei modificări apărută în comportamentul pă­sărilor, sub aspectul reducerii consumului de hrană, scăderea ouatului, slăbire, diaree, inflamația mucoaselor din zona capului, cu prezența secrețiilor, stare de abatere, precum și mortalități, ce conduc la suspiciunea de îmbolnăvire.
Cetățenii care găsesc păsări sălbatice muribunde sau moarte, au obligația de a anunța imediat medicii veterinari, în vederea recoltării de probe penru examene de laborator  sau la DSVSA Arad, tel. 0257-0281925.
(G.C.)

Recomandările redacției