copiiVizitele prietenilor străini au continuat şi în luna mai la Lipova, de această dată oraşul fiind vizitat de membrii Fundaţiei Germane Rumanien Soforthilfe, reprezentată la Lipova sub numele de Fundaţia Kinder Soforthilfe. La Lipova, Fundaţia germană a susţinut încă de la început casele de copii, căminele de bătrâni şi a venit în ajutorul celor nevoiaşi ori de câte ori a fost nevoie.
Activităţile Fundaţiei
Fundaţia Kinder Soforthilfe a construit la Lipova, în toţi aceşti ani, „Casa Prietenia”, care a fost înfiinţată în anul 2003, reprezentând un centru de plasament de tip familial, care găzduieşte 13 copii şi tineri, oferindu-le acestora de 10 ani un cămin plin de afecţiune, unde să crească până când îşi termină studiile. Educaţia aleasă şi grija faţă de nevoile copiilor, reprezintă scopul acestei fundaţii, care în toţi aceşti ani a acordat o atenţie deosebită acestor copii. Copiii care cresc în inima acestei fundaţii sunt ajutaţi şi după terminarea studiilor, în momentul în care trebuie să părăsească Centrul de plasament fundaţia asigurându-le un loc în care să locuiască. Membrii fundaţiei germane au ajuns la construirea unui astfel de loc, fiind conştienţi că aceşti copii au nevoie de susţinere şi după ce părăsesc centrul de plasament din Lipova, pentru ei fiind foarte greu să-şi câștige existenţa. Astfel, acestor copii, fundaţia le asigură un apartament în Arad, unde pot locui până îşi găsesc un loc de muncă şi se pot întreţine singuri. Dar activităţile fundaţiei germane sunt mult mai ample şi diverse, aceasta susţinând în mod regulat şi alte proiecte sociale. Unul din aceste proiecte s-a desfăşurat în anul 2012, când Fundaţia Kinder Soforthilfe a sponsorizat un centru pentru persoane cu dizabilităţi, a construit un loc de joacă pentru copii şi a organizat un schimb intercultural între tineri români şi germani.
Vizita la Lipova şi întâlnirea cu prietenii români
Membrii fondatori ai Fundaţiei Kinder Soforthilfe vizitează anual centrul de plasament „Casa Prieteniei” din Lipova. Alături de membrii fondatori ai fundaţiei, au sosit la Lipova şi un grup de turişti germani, aceştia fiind interesaţi să cunoască Lipova, România, cultura şi tradiţiile din ţara noastră, dar nu în utimul rând să viziteze şi să vadă realizările Fundaţiei Kinder Soforthilfe în oraşul Lipova. Astfel, în cursul zilei de luni, 27.05.2013, odată cu sosirea la Lipova a reprezentanţilor germani ai fundaţiei, precum şi a celorlalţi oaspeţi străini, s-a organizat o întrunire ro­mâno-germană, pentru primirea oficială a grupului german.
Întrunirea a fost organizată în una din sălile de evenimente din Staţiunea Băile Lipova, la această întâlnire fiind prezenţi reprezantanţii Primăriei Oraşului Lipova (Mircea Jichici-primarul oraşului Lipova, Vasile Dodon-viceprimarul oraşului Lipova, Adela Popescu – Consilier în Cabinetul Primarului), reprezentanţii Fundaţiei Rumanien Soforthilfe din Germania (Susanne Kastner – preşedinta Fundaţiei Kinder Soforthilfe, Helmut Kastner) precum şi reprezentanţii Fundaţiei Kinder Soforthilfe din Lipova-România (Nicolae Ciobanu – director Fundaţia Kinder Soforthilfe în România, Daniela Ciobanu – reprezentant al fundaţiei din România). În cadrul acestei întâlniri, alături de grupul de oaspeţi germani şi români a participat şi Consulul Germaniei la Timişoara, Klaus Christian Olasz, cu care Susanne Kastner are o bună relaţie de colaborare de foarte mulţi ani, pentru realizarea tuturor proiectelor din România. De asemenea, au fost prezenţi reprezentanţi ai marilor comapnii Selgross, Metro şi Lazăr & Sohne, aceştia fiind principalii sponsori ai Fundaţiei Kinder Soforthilfe în România.
Întâlnirea a decurs foarte bine, întreaga activitate a fundaţiei germane la Lipova, toată fiind pregătită într-o prezentare Power Point, cu fotografii şi explicaţii pentru activităţile din fiecare din cei 10 ani de activitate ai fundaţiei. S-au ţinut discursuri atât de către reprezentanţii români (Nicolae Ciobanu), cât şi de reprezentanţii germani (Susanne Kastner şi Helmut Kastner), adresându-se mulţumiri speciale din partea ambelor grupuri; mulţumirile au mers spre Primăria Oraşului Lipova pentru tot sprijinul acordat de-a lungul timpului şi, de asemenea, către sponsori, care au oferit un real suport în toţi aceşti ani. Nu în ultimul rând au fost prezentate planurile pentru viitor în ceea ce priveşte dezvoltarea „Casei Prietenia“ şi susţinerea copiilor în viitor.
Copiii din cadrul „Casei Prietenia“, prezenţi şi ei la eveniment, au pregătit tuturor celor prezenţi, în semn de recunoştinţă, două cântecele, pe care le-au cântat cu mari emoţii, invitându-i mai apoi pe toţi cei prezenţi să rămână alături de ei la petrecerea care a urmat prezentării.
Finalul discursurilor a fost unul optimist şi foarte promiţător, reprezen­tanţii români şi germani asigurând că Fundaţia Kinder Soforthilfe va realiza în viitor mult mai multe lucruri frumoase şi va fi alături de copiii care vor avea nevoie, pentru a le oferi tot ceea ce au nevoie astfel încât să devină oameni cu un mare caracter.

Recomandările redacției