Digul rupt de ape acum două săptămâni pe râul Timiș, în aval de Lugoj, a fost construit de o firmă care a dat șpagă 2,3 milioane de lei și un teren, totul pentru a primi bani europeni pentru lucrare. Zeci de gospodării au fost inundate în urma rupturii, iar Podul de Fier din Lugoj a fost închis pentru a proteja șoferii de eventualele probleme. Mai exact, lucrarea a fost executată de firma Tehnodomus din Arad, sub îndrumarea lui Sorin-Virgil Henț. 

Digul a fost realizat de o firmă care i-ar fi dat mită fostului director de investiții de la Apele Române, Vasile Ofimiaș, ca să primească finanțare pentru lucrarea contractată în 2007, după inundațiile din 2005, au precizat pentru g4media.ro surse judiciare. Firma Tehnodomus din Arad, reprezentantă de Sorin-Virgil Henț și-a recunoscut faptele la DNA Oradea.

„Lucrările nu pot fi de calitate dacă sume mari de bani sunt deturnate pentru a plăti mita oficialilor de la toate nivelurile”, au explicat sursele g4media.ro.

Potrivit rechizitoriului publicat de DNA în decembrie 2017, fostul director de investiții de la Apele Române, Vasile Ofimiaș, a fost deferit Justiției pentru că ar fi primit mită aproape 9 milioane de lei ca să acorde contracte sau finanțări pentru lucrări de îndiguire și regularizare. Procurorii DNA au constatat că în perioada mai 2010 – octombrie 2012, Virgil Sorin Henț, în mod repetat, i-a dat lui Vasile Ofimiaș, care avea funcție de conducere din cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române”, un teren în suprafaţă de 8.800 mp, în valoare de 82.000 lei şi prin intermediul unei firme paravan, suma totală de 2.361.314 lei. Acesta a dat șpaga pentru ca funcționarul public, în exerciţiul atribuţiilor sale de serviciu, să supravegheze, să urgenteze şi să avizeze întocmirea documentaţiilor necesare fundamentării proiectului unei hotărâri de guvern, prin care să se aprobe alocarea sumelor de bani necesare finanţării lucrărilor de consolidare şi reprofilare a râului Timiş în anul 2010 și să-l informeze pe inculpat despre nivelul alocărilor financiare şi stadiul în care se află acestea. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Satu Mare.

Cu toate acestea, cele întâmplate nu au fost tocmai o surpriză, mai ales pentru că firma a ajuns în instanță pentru dare de mită în urmă cu mai bine de un an, astfel era știut deja felul în care aceștia au ajuns să realizeze lucrările. Astfel ne putem da seama foarte ușor despre faptul că aceștia au executat lucrările, după toată mita pe care au dat-o, într-un mod de neacceptat. Cu toate că ei se lauda ca fiind o firmă serioasă și care execută o mulțime de lucrări, cu sute de angajați la activ, se pare că ei au reușit să se facă remarcați abia în momentul în care a ieșit la iveală modul lor de a face rost de contracte. 

„Societatea Comercială S.C. TEHNODOMUS SA ARAD, având un capital social de 604 milioane lei, are ca obiect de activitate execuția lucrărilor de construcții hidrotehnice, îmbuna tatiri funciare, construcții civile și industriale, construcții edilitare, drumuri, instalații sanitare, instalații electrice, instalații de incălzire și centrale termice; izolații termice, hidrofuge și antiacide; restaurare și consolidare clădiri vechi și monumente de arhitectură”. Ei bine, având în vedere felul în care a fost realizat digul de la Lugoj, un monument de arhitectură sau consolidarea unor clădiri vechi probabil ar însemna ca acestea să cadă pe cetățeni în cel mai scurt timp, eventual la prima rafală de vânt. 

De asemenea, reamintim și faptul că, în anul 2015, aceștia s-au lăudat cu mai multe lucrări de excepție printre care se număra și Stadionul UTA care, am văzut cu toții, cu ce viteză a fost făcut. Această firma a reușit să lase stadionul în aer și să scape de lucrare când aceasta era făcută în proporție de 70 la sută, invocând, confrom Sport Arad, desele modificări în proiectul vechi ce au adus costuri suplimentare, neprevăzute la început. Mai mult de atât, dacă firma se laudă cu 630 de muncitori calificați, nemulțumirile locatarilor din apropierea stadionul în perioada în care firma TEHNODOMUS era pe fir puneau la pământ afirmațiile patronului firmei. Aceștia au declarat la vremea respectivă că aceștia aveau un mod necorespunzător de lucru și au fost văzuți deseori sub influența alcoolului și fără echipamentul adecvat. În plus, ca și cum până acum nu era suficient, aceștia lăsau mizerie în jurul stadionului, iar lipsa unei plase de protecție în jurul șantierului ridica mari probleme de siguranță a trecătorilor. 

Recomandările redacției