Un intelectual chinez şi un critic al regimului comunist, Sun Wenguang, a dispărut şi nu se mai poate lua legătura cu el, după ce forţele de securitate au pătruns în locuinţa sa, fiind arestat în timp ce acorda un interviu prin telefon pentru un canal de televiziune din SUA, informează Mediafax.

Fostul academician în vârstă de 80 de ani, acorda un interviu prin telefon canalului de televiziune în limba mandarin care aparţine reţelei de televiziune Vocea Americii (VOA), finanţat de guvernul Statelor Unite, când autorităţile au pătruns în locuinţa sa din oaşul Jinan,din estul Chinei. Poliţia s-a întors pentru a-mi închide gura!”, a strigat acesta, numărând opt membri ai forţelor de securitate, conform înregistrării difuzate săptămâna aceasta. Înainte ca înregistrarea să fie întreruptă s-a auzit cum intelectualul le striga poliţiştilor Ceea ce faceţi este ilegal, sunt la mine în casă!. Am libertatea de a mă exprima!”.

Repetatele apeluri către telefonul mobil al acestuia, dar şi la locuinţa sa, nu au primit niciun răspuns. Canalul VOA urmăreşte cu atenţie situaţia şi va transmite informaţii când va fi posibil”, a transmis purtătoarea de cuvânt a canalului american, Bridget serchak. Sun Wenguang a redactat sâptămâna trecută o scrisoare deschisă adresată preşedintelui chinez Xi Jinping în care critica diplomaţia cărnii şi a cecului” a Beijingului în Africa, când preşedintele începea un turneu pe continentul african, potrivit VOA.

Sun, unul dintre cei mai vechi militanţi pentru drepturile omului din China, este supravegheat îndeaproape de autorităţi. În 2008 a cosemnat un manifest în care cerea alegeri libere, un text pentru care academicianul Liu Xiaobo a fost arestat, înainte de a primi premiul Nobel pentru Pace, şi a murit în închisoare.

Recomandările redacției