„Un drum cât o sută de vieţi” – eveniment la Arad, în colaborare cu Timişoara Capitală Culturală 2021

0
157

Expoziţia „Un drum cât o sută de vieţi”, semnată de artista Renee Renard a fost vernisată miercuri, 2 noiembrie, în prezența reprezentanților Consiliului Județean şi ai reprezentanţilor Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală 2021
Expoziţia organizată de muzeul arădean, cu suportul financiar al Consiliului Judeţean Arad, deschide seria evenimentelor culturale de la Arad, organizate în cadrul proiectului Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021. Evenimentul este începutul programului „Reflections” – al cărui curator este artista Renee Renard și care are ca subiect central reconstituirea memoriei individuale a locuitorilor Timișoarei, din cadrul proiectului de candidatură Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021.
Tema expoziției este descope­rirea rădăcinilor și a istoriei familiei artistei care provine din urmașii coloniștilor germani și francezi stabiliți în Banat, în secolul XVIII. Istoria individuală a familiei (bunici deportați în Rusia, străbunici deportați în Bărăgan, tată condamnat la muncă forțată la Canal, mamă exmatriculată din facultate) este pusă în contextul unei istorii colective asemă­- nătoare pentru perioada de după cel de-al doilea război mondial. „Este povestea familiei mele franceze din Tomnatic, cu rădă­cini în Lorena secolului XVIII. O istorie reconstituită din fotografiile, documentele şi scrisorile dintr-o cutie veche pe care ani de-a rândul nu am avut puterea să o deschid. O târzie, dar absolut răvăşitoare înţelegere a ceea ce înseamnă cu adevărat  – plecare, despărţire, dezrădăcinare. Deportările bunicilor în Rusia, ale străbunicilor în Bărăgan, ale tatălui la Canal. Dedublarea la care eşti în pemanenţă supus, atunci când eşti nevoit să trăieşti după cum vrea istoria. Dar o la fel de profundă înţelegere a faptului că te poţi întoarce acasă chiar dacă acolo nu te mai aşteaptă nicio casă; că puterea credinţei şi supravieţuirea spiritului te salvează chiar şi atunci când Istoria pare să nu-ţi mai dea nicio şansă” – a susținut artis­ta Renée Renard, în deschiderea evenimentului de la Arad.
Expoziţia este deschisă publi­cului până duminică, 13 noiembrie, iar în perioada 8-10 noiembrie, Complexul Muzeal Arad va organiza mai multe workshop-uri pentru elevii arădeni, pe tema istoriei familiei, primii care s-au arătat interesaţi de aceast subiect fiind elevii Liceului „Adam Muller Guttenbrunn”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.