parchetProcurorii DIICOT şi ofiţerii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Arad au făcut, în dimineaţa zilei de ieri, mai multe descinderi în municipiu, pentru a ridica documente şi calculatoare.

Este vizată o grupare infracţională, care a prejudiciat bugetul de stat cu o sumă importantă de bani. După unele surse ar fi vorba de 500.000 de euro, în timp ce Sonia Botezatu, purtătorul de cuvânt al DIICOT susţine că ar fi vorba de 800.000 de euro. Acţiunea s-a desfăşurat în colaborare cu SRI Arad şi Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice.

Au fost efectuate opt percheziţii, în urma cărora au fost duse la audieri, la sediul DIICOT Arad, şase persoane. Suspecţii au fost monitorizaţi de la începutul anului trecut. Din informaţiile noastre, unul dintre aceştia este expert contabil autorizat, care se pare că şi-ar fi făcut un obicei din a introduce în contabilitatea firmei pentru care lucra facturi fictive, pentru a diminua masa impozabilă. Printre persoanele cercetate se află, de asemenea, şi un avocat, care nu a fost însă reţinut. Poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Arad, sub coordonarea D.I.I.C.O.T.– Biroul Teritorial Arad, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul B.C.C.O. Timişoara, au efectuat opt percheziţii, la locuinţele şi sediile unor societăţi comerciale, aparţinând unor persoane bănuite de comiterea infracțiunii de evaziune fiscală. În urma percheziţiilor efectuate, au fost ridicate mai multe documente contabile, unităţi de stocare de date informatice şi înscrisuri şi au fost puse în executare cinci mandate de aducere. În fapt, în toamna anului trecut, doi bărbaţi şi o femeie din Arad ar fi constituit un grup infracţional organizat, la care ulterior ar fi aderat alte trei persoane. Din cercetări a reieşit că, cei şase arădeni ar fi înfiinţat direct sau prin persoane interpuse, societăţi comerciale ce ar fi furnizat scriptic servicii de consultanţă către societăţi funcţionale, realizatoare de venituri. După ce societăţile respective acumulau datorii fiscale, acestea ar fi fost introduse în insolvenţă şi ulterior radiate de membrii grupării, locul lor fiind luat de alte firme care acţionau după acelaşi mecanism. Cercetările continuă, pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale, se arată într-un comunicat de presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad.

Conducerea CECCAR se delimitează de contabilii care încalcă legea

Având în vedere implicarea în reţea a unui expert contabil, Petre Horga, preşedintele Corpului Experţilor Contabili şi a Contabililior Autorizaţi (CECCAR) Arad susţine că în situaţia în care se va dovedi vinovăţia acestuia, se vor lua măsuri disciplinare. „Din câte îmi amintesc, nu am mai avut astfel de cazuri la Arad. Trebuie să ştiţi că pe lângă CECCAR funcţionează o comisie de disciplină, care analizează sesizările făcute care au legătură cu executarea necorespunzătoare a unui contract de prestări servicii, cu abateri abateri de la prevederile codului etic al CECCAR şi alte abateri disciplinare prevăzute de legea specială. Atunci când există o sentinţă definitivă cu privire la comiterea unei infracţiuni, corpul va radia respectiva persoană din evidenţele sale, din tabloul CECCAR”, ne-a declarat Horga. Acesta a ţinut să precizeze că orice fel de abateri săvârşite de membrii CECCAR aruncă o umbră de îndoială asupra seriozităţii corpului. „Este regretabil că un coleg de-al nostru este implicat în aşa ceva. Suntem însă foarte exigenţi cu astfel de lucruri. Orice activitate de acest gen aruncă o umbră de îndoială asupra organismului, a încheiat Horga.

Baroul aşteaptă o informare oficială

La rândul său Cristian Alunaru, decanul Baroului Arad, susţine că nu ştie nimic despre faptul că un avocat ar fi implicat în această reţea, dar că vor fi luate măsuri în condiţiile în care informaţia se confirmă. „În general, în cazul unor procese penale se procedează la suspendarea din activitate. Baroul Arad nu a fost informat cu privire la faptul că un avocat este cercetat în vreun dosar. Dacă vom fi informaţi oficial, se se întruneşte Consiliul Baroului şi ia măsurile legale. Într-o primă fază se ia măsura suspendării din activitate, iar în cazul unei condamnări definitive, se decide excluderea din avocatură, susţine Alunaru.

 

Recomandările redacției