Petru Braun era angajat în anul 2009 zugrav la Liceul Tehnic Aurel Vlaicu. Conform statutului, făcea parte din personalul nedidactic al unei unități de învățământ. În vara lui 2008 începea marea criză economică mondială, care a afectat serios și țara noastră. Pentru că nu au fost în stare să găsească alte soluții, guvernanții noștri au tăiat salariile cu 25 de procente. Așa se face că în luna noiembrie a anului 2009 au început primele tăieri, iar din salariul de mizerie pe care îl avea Petru Braun guvernul a tăiat și mai mult. „În 2010 au urmat însă tăierile masive, de peste 50 % din salarii. Eu eram atunci membru de sindicat. Este adevărat că alternam cele două sindicate din învățământ: Sindicatul Democratic și Sindicatul Liber. În tot acest timp însă plăteam cotizație, considerând că îmi sunt apărate drepturile muncitorești și salariale“, ne spune Braun.

După tăierea salariilor au început procesele înaintate de către cele două sindicate, iar în urma unor sentințe câștigate angajații din învățământ au beneficiat de niște sume. Nu însă și Braun. „Eu am rămas pe dinafară, cu toate că eram membru de sindicat. S-au folosit de mine, m-au scos la protestele lor, dar drepturile nu mi-au fost apărate“, acuză Braun.

La zece ani de atunci, Braun a încercat să își găsească dreptatea contactând un avocat. Prea târziu însă. „Avocatul mi-a spus că e prea târziu și nu mai pot face nimic. M-am bazat în tot acest timp că voi fi ajutat de sindicate“, spune resemnat Braun, care nu își mai dorește acum decât să deconspire modul în care cele două sindicate și-au bătut joc de el.

Niciun sindicat nu și-l asumă

Ambele conduceri, atât al Sindicatului Democratic cât și al Sindicatului Liber, sunt la curent cu situația lui Petru Braun, însă niciuna nu și-l asumă ca membru în acea perioadă. „Chiar dacă a fost personal nedidactic, unde intră muncitorii de întreținere, femeile de serviciu, portarii, bucătăresele și alții, membrii mei de sindicat au câștigat în instanță și și-au recuperat banii. Dacă era membru în sindicatul nostru, cu siguranță Braun și-ar fi primit și el banii“, susține Dănuț Ieneșescu, liderul Sindicatului Democratic din Învățământ Arad.

De asemenea, Maria Buruc, președintele Sindicatului Liber din Învățământ Arad, ne-a declarat că „Braun nu era sindicalist nicăieri atunci când au început procesele. Altfel nu avea cum să nu își ia banii. Sindicatul nostru a făcut atunci proces. Personal, am făcut nominal pentru toată lumea. O posibilitate ar fi aceea ca în cazul său să existe o sentință câștigată, dar școala să nu îi fi dat banii nici acum. Mă cam îndoiesc de asta, nu cred că cineva are ceva cu el. Problema lui Braun este puțin cam încurcată. El tot a oscilat între cele două sindicate și este foarte posibil să fi rămas pe dinafară“.

 

 

Recomandările redacției