OLYMPUS DIGITAL CAMERAColonelul (r) Marin Bucur, fostul comandant al Penitenciarului Arad a adresat o scrisoare deschisă conducerii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, prin intermediul căreia semnalează că penitenciarele au devenit adevărate şcoli pentru infractori. Dacă acest lucru era cunoscut de multă vreme la nivelul opiniei publice, fiind deja un lucru cunoscut de toţi că majoritatea infractorilor condamnaţi se folosesc de timpul petrecut la puşcărie pentru a face schimb de experienţă cu colegii lor, Bucur susţine că penitenciarele au fost transformate în şcoli ale infractorilor ca urmare a faptului că recidiviştii nu mai sunt despărţiţi de persoanele aflate la prima condamnare, acestea din urmă având de unde învăţa cum să-şi perfecţioneze modul de ope­rare. „Vă semnalez în cele ce ur­mea­ză o situaţie de o gravitate excepţio­nală cu consecinţe catastrofale la nivel naţional asupra mediului car­ceral care a transformat locurile de deţinere în adevărate sccoli ale infracţiunii. Concret prin Legea nr. 275/2006 şi mai nou prin noua Lege nr.254/2013 s-a renunţat la unul din principalele criterii de se­parare a deţinuţilor (persoane private de libertate) care obligă admi­- nistraţia locurilor de deţinere să îm­piedice contactul dintre recidivişti (persoane care au mai executat pedepse cu închisoare, în special) şi persoane aflate pentru prima dată în penitenciar. Acest principiu de separare a apărut încă din epoca de început a ştiinţei criminologiei şi s-a consacrat în legislaţia execuţional-penală a tuturor ţărilor europene. În România îl regăsim atât în Legea nr.2596/1929 (art.59) care consa­cra două categorii de condamnaţi; infractori la prima condamnare şi infractori care au mai suferit o condamnare privativă de libertate, cât şi în Legea nr 23/1969 (art.3) care a supravieţuit până în 2006”, se arată în scrisoare.
Regulile europene sunt călcate în picioare
Marin Bucur susţine că regulile europene pentru penitenciare adoptate de Comitetul de Miniştri la 12.02.1987 la secţiunea „Repartizarea şi clasificarea deţinuţilor” atrag atenţia că la repartizarea deţinuţilor şi la alegerea regimului aplicabil să se ţină cont de situaţia lor judiciară, adică dacă sunt condamnaţi primari sau recidivişti. Mai mult, se adaugă obligaţia de a separa detinuţii în raport de antecedentele lor, astfel încât să fie izolaţi de cei care risca să exercite o influenţă negative asupra celorlalte persoane private de libertate.
„Sunt profund dezamăgit că miile de ofiţeri, majoritatea cu studii de specialitate în domeniul penitenciar, dar mai ales sutele de educatori, psihologi, asistenţi sociali şi alţi presupuşi specialişti care încadrează aşa-zisele servicii educative, cul­turale, terapeutice, de consiliere psihologică şi asistenţă socială, moral-religioasă, instruire şcolară şi formare profesională nu au reac-ţionat la o asemenea grozăvie le­gislativă şi s-au complăcut la a fi complici la una din cele mai mari acţiuni de proliferare a concepţiilor infracţioniste în mediul carceral. Consider că la nivelul A.N.P, există încă şanse să se pună capăt acestei anomalii chiar în condiţiile unei le­gislaţii aberante”, a încheiat Bucur.

Recomandările redacției