Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, ieri, că Serviciul Teritorial Timişoara a trimis în judecată un fost director al SC CET Arad SA. Potrivit procurorilor DNA este vorba despre Adrian Nicolae Ghilea, care este acuzat că în calitatea pe care a avut-o în momentul comiterii faptei, cea de director executiv comercial al SC CET Arad SA,  ar fi săvârşit o indracţiune de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: „La data de 13 februarie 2007, inculpatul Ghilea Adrian Nicolae, în calitate de director executiv comercial al SC CET Arad SA, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu şi a reglementărilor interne ale societăţii, a încheiat și semnat un act adițional la un contract de furnizare lignit prin care se stabilea că, pentru livrările neachitate la termen, prețul facturilor se reactualiza, de la 56,62 lei /tonă la sume cuprinse între 57,75 lei/tonă până la 66,28 lei/tonă, deși în documentul inițial se prevedea deja o modalitate de penalizare a facturilor neplătite la termen, conform căreia se calculau penalități de 0,1%/zi de întârziere în funcție de valoarea facturii neplătite. Clauza, vădit defavorabilă intereselor financiare ale SC CET Arad SA, dădea posibilitatea ca prin simpla neachitare a facturilor viitoare la termenele stipulate (chiar şi în cazul unei imposibilităţi obiective), furnizorul să calculeze şi să factureze preţuri «reactualizate» pentru cantităţile de lignit livrate”, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Prejudiciu de peste 6,8 milioane

În continuare, trebuie spus că procurorii au stabilit faptul că a fost adus un prejudiciu de peste 6,8 milioane de lei.

„Activitatea infracţională derulată de inculpat a condus la producerea în dauna SC CET Arad SA a unui prejudiciul total de 6.847.861,81 lei, precum și la asigurarea unui folos necuvenit în același cuantum pentru societatea furnizoare a cărbunelui. SC CET Arad SA s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 6.847.861,81 lei. În cauză s-a instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui imobil ce aparține aparţinând inculpatului Ghilea Adrian Nicolae”, se mai arată în comunicat.

De menţionat că dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Arad, DNA făcând propunerea de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Recomandările redacției