Procesul fostului președinte peruvian Alberto Fujimori pentru „sterilizările forțate” din anii 1996-2000 a sute de mii de femei sărace, multe dintre ele indigene, a început luni, la Lima, transmite Agerpres, care citează AFP.

Alături de Fujimori, care a condus Peru între anii 1990 și 2000, mai sunt trimiși în judecată trei foști miniștri ai Sănătății și alți oficiali ai statului, toți acuzați de „punerea în pericol a vieţii şi a sănătăţii” persoanelor, „răni grave şi încălcări grave ale drepturilor omului”.

În acea perioadă, guvernul a început un program de planificare familială ce includea legarea trompelor, teoretic în mod voluntar. Politică a vizat reducerea natalităţii şi promovarea dezvoltării economice.

Peste 270.000 de femei au fost sterilizate forțat

Potrivit estimărilor oficiale, peste 270.000 de femei peruviene au suferit o legare a trompelor. Dintre acestea, aproximativ 2.000 au depus în mod oficial plângere în instanţă pentru că au fost forţate să facă o astfel de intervenţie. 18 femei au murit oficial ca urmare a operaţiei.

Fostul preşedinte de origine japoneză, acum în vârstă de 82 de ani, care ispăşeşte o pedeapsă cu închisoarea de 25 de ani pentru corupţie şi încălcarea drepturilor omului, nu a participat la deschiderea audierii virtuale, nefiind obligat să să ia parte la toate audierile acestui proces, care ar putea dura luni de zile.

Demersurile judiciare au început încă din 2014

Istoria acestui proces a început în 2014, când justiția peruviană a refuzat să-l trimită în judecată pe Fujimori, pretextând că nu se poate dovedi că a fost vorba de o politică deliberată din partea sa.

În noiembrie 2015, guvernul peruvian a dispus crearea unui registru național al victimelor sterilizării forțate, iar în 2018 parchetul a inițiat o nouă procedură.

Nedespăgubite până acum, victimele sterilizării forțate ar putea fi despăgubite de stat ca parte a Planului de reparații pentru victimele conflictului armat care a avut loc în Peru între 1980 și 2000.

Sursa: digi24.ro

Recomandările redacției