calatorÎn cursul dimineţii de luni primarul Petru Antal a avut în audienţă un personaj foarte pitoresc care, în drumul său prin toată Europa, a ales să treacă şi prin Pecica.
Este vorba despre Mikele Asterix (poreclă primită din cauza asemănării cu celebrul personaj galez din benzile desenate franceze), un german care spune că „nu s-a mai regăsit pe sine” în oraşul Düsserdolf.
O poveste neobişnuită
Povestea sa neobişnuită a debutat cu divorţul de soţia sa – căreia i-a lăsat totul şi a continuat cu o lungă călătorie. Astfel, în 2008 a plecat cu bicicleta la drum prin Europa, având doar 350 de euro în buzunar. A avut un bunic excentric care l-a inspirat iar pentru că mama sa era recăsătorită în Italia – încă de pe când Mikele era mic, aceasta a fost prima destinaţie a călătoriei sale, destinaţie care i-a adus satisfacţii. Tot aici s-a întâlnit cu un misionar care a editat o carte cu mărturii şi povestiri ale unor persoane sărace din Ancona. Volumul intitulat „Diploma in povertà, laurea in strada” (în traducere „Diplomă în sărăcie, gradul în stradă”) l-a pus serios pe gânduri şi i-a dat ideea de a scrie, la rândul lui, o carte în care să prezinte impresiile şi aventurile de călătorie, precum şi oamenii din diverse colţuri ale continentului.
„Am vrut să văd oamenii în mediul lor, în viaţa lor de zi cu zi. Există multe probleme şi în Germania, doar că nu sunt prezentate la ştiri. Am vrut să vin şi în ţările pe care mulţi le evită: în Bulgaria am găsit curăţenie, iar în România oameni foarte deschişi şi drăguţi” a explicat într-o engleză cursivă, cu uşor accent nemţesc, Asterix cel modern.
A parcurs până acum circa 8.000 de kilometri, prin şapte ţări; trăieşte din ce primeşte de la oameni şi doarme unde apucă, dar se simte bine şi liber, chiar dacă oboseşte câteodată fizic şi mental. Nu-şi ia notiţe dar îi place să dea interviuri la ziare şi televiziuni pe care le va revedea la finalul călătoriei. Păstrează însă semnăturile unor prieteni şi diferite insigne prinse pe pălăria sa cu două aripi, asemănătoare celei purtate de personajul din benzile dese­nate.
Călătoria continuă
După ce a povestit despre planurile sale, i-a mulţumit primarului pentru ospitalitate şi a plecat mai departe pe bicicleta sa, alături de prietenul de că­lătorie: câinele Thunder, pe care îl are din Grecia.
Următoarea destinaţie: Ungaria, călătorul având în plan încă 7.000 de kilometri de străbătut până la finalul călătoriei sale şi scrierea cărţii care se va numi „Pierdut pentru a fi liber”.

Recomandările redacției