Cu doar trei zile înainte de alegerile europarlamentare, UDMR, prin liderul său, Kelemen Hunor, a anunţat că protocolul cu coaliţia PSD-ALDE este suspendat de drept, urmând ca după alegerile europarlamentare să fie rupt definitiv şi oficial. Personal, nu cred că va fi rupt, fiind vorba despre un simplu gest electoral pe ultima sută de metri, cauzat de sondajele care arată că UDMR riscă să nu facă pragul de 5% necesar rămânerii în Parlamentul European, ceea ce ar fi un adevărat dezastru pentru Uniune. Drept urmare, absolut explicabil, UDMR a decis să pedaleze puternic pe naţionalismul maghiar şi pe ideea că este singura formaţiune din România care apără interesele maghiarilor. Iar scandalul cu Valea Uzului i-a folosit de minune.
„În această dimineață, Poliția din Ba­cău a efectuat percheziții la domiciliul viceprimarului din Sânmartin și la Primăria Sânmartin. Viceprimarul Laszlo Antal a fost dus pentru audieri la sediul Inspectoratului Județean de Poliție Harghita, în condi­țiile în care nu a fost nimeni tras la răspun­- dere până acum pentru distrugerea și profanarea mormintelor soldaților maghiari din cimitirul din Valea Uzului, respectiv pen­tru incitare la ură interetnică. La fel, autoritățile nu s-au sesizat din oficiu nici în legătură cu abuzul primarului din Dărmănești, care a contribuit la escaladarea evenimentelor“, zice UDMR, care cere ca Guvernul să oprească „practicarea dublei măsuri” de către organele și instituțiile publice implicate, care tratează în mod repetat etnicii maghiari din Transilvania ca cetățeni de rangul doi. Aşadar, iată, maghiarii trebuie să vină la urne in corpore şi să voteze toţi cu UDMR, singura formaţiune care este capabilă să iasă de la guvernare-pentru că, de facto, este acolo, la anumite nivele- pentru că un viceprimar maghiar este discriminat, fiind chemat la audieri doar din motive etnice. Mai mult, UDMR demonstrează că apără memoria „eroilor “ maghiari, interzicând „profanarea“ unui cimi­- tir al soldaţilor maghiari prin morminte ale românilor.
Ca să ştim exact cum stau lucrurile: liderul UDMR Kelemen Hunor i-a cerut, la începutul lunii mai, premierului Viorica Dăncilă să oprească „denigrarea memoriei soldaților maghiari” și să intervină pentru oprirea deciziei Primăriei Dărmănești de amplasare a mormintelor soldaților români într-un cimitir din Harghita, unde sunt îngropați soldați maghiari. Decizie care, după cum se ştie, a stârnit un scandal monstru, crucile ostaşilor români fiind acoperite cu saci de gunoi. Faptul că Guvernul nu a acţionat până la această oră în sensul dorit de maghiari a servit de minune UDMR, care a prins tema electorală din zbor. Cel mai probabil, lansând, pe ultima sută de metri acest semnal de „alarmă“, UDMR va reuşi să-i întoarcă pe maghiarii care au dublă cetăţenie din drumul spre Ungaria, unde urmau să voteze, pentru a putea vota în ţară, aducându-şi contribuţia la pragul de 5%. Sunt convins că, dacă acest prag va fi realizat, după discuţiile cu PSD şi ALDE, UDMR va anunţa că nu mai rupe protocolul, pentru că Guvernul a promis că rezolvă situaţia de la Valea Uzului.

Recomandările redacției