pompieri Scoala toamna Conf. Ecomediu echipa facut galusteÎn urmă cu nici o săptămână, un grup de elevi de la Școala Gimnazială „Sabin Mănuilă“ din Sâmbăteni, sat apar­ținând comunei Păuliș, au participat la o acțiune deosebită – având ca temă mediul înconjurător – desfășurată la Expo Arad. Astfel, în perioada 16-18 octombrie, aici a avut loc conferința internațională intitulată „Practici și experiențe în protecția mediului“ unde au participat – alături de un număr de reprezentanți a numeroase școli – și cadre didactice din cadrul școlii din Sâmbăteni.
Este vorba de profesoara de biologie Cornelia Foster – directoarea școlii dar și de prof. inv. primar Corina Ursu, însoțite și de un grup de 18 copii.
Profesoara Cornelia Foster a sus­ținut aserțiunea intitulată „Educarea și implicarea tinerei generații și a comunității locale pentru protecția mediului“. Au avut loc, de asemenea, o serie de concursuri la care au participat numeroși copii dar și demonstrații ale adulților pentru a le arăta copiilor diverse lucruri noi ori mai puțin cunoscute. Sunt de amintit demonstrațiile realizate de pompieri – extrem de spectaculoase, acrobațiile cu bicicleta dar și cele ale realizării… găluștelor slovăcești cu mac și nucă; îndeletnicire mai… nespectaculoasă dar cu „rezultate“ utile și delicioase.
Deși s-au bazat doar pe cultura adunată la clasă, concursurile au demonstrat că tânăra generație este dornică de avea cunoștințe noi, deosebite și utile și că le asimilează bine dacă sunt prezentate profesionist.
Așa se poate explica și realitatea că echipa din Sâmbăteni a câștigat locul întâi la unul din concursurile tematice organizate. Componența ei a fost următoarea: Emilia Miculita, Irina Popescu, Leonardo Lungu, Timotei Ursescu. (F.B.)

Recomandările redacției