Cu toții ne amintim de perioada în care eram elevi și ultima săptămână de școală era prilej pentru orice, numai pentru învățătură, nu. În afara celor care nu aveau suficiente note pentru încheierea mediilor sau a celor care trăgeau să scape de corigență pe ultima sută de metri, pentru toți ceilalți acele ultime zile erau prilej de distracție, socializare, chiar discuții mai relaxate cu profesorii. Aerul de vacanță plutea în aer, nimeni nu putea și nici măcar nu încerca să-i reziste.

Cam asta am văzut și aseară pe stadionul din șoseaua „Ștefan cel Mare“. Pe de o parte am observat un grup de băieți care nu mai au cum să scape de corigență și pe ultima sută de metri încercau, fără să reușească, să îi liniștească pe cei care tremură la gândul că „Goe“ ar putea să rămână repetent. În multe momente neputința persoanelor care în prezent îmbracă tricoul lui Dinamo, paralelismul total cu ceea ce reprezintă în general fotbalul profesionist, era înduioșătoare. Până la urmă și celui mai sarcastic suporter advers i se îndoaie veninul din voce sau taste când vede spre exemplu chinurile teribile ale unui Torje, care în vremuri care par acum imemoriale, chiar părea fotbalist. Dar, în cele din urmă, dacă a existat pe teren care a arătat o fărâmă de atitudine, aia a fost Dinamo așa că băieții lui Uhrin jr. primesc un 5 de milă în catalog, care însă nu le poate securiza media.

De partea cealaltă, am văzut un alt grup de băieți, de data aceasta în vacanță. Cu gândul la prieteni, familii, destinații exotice, mare, soare, munte, hoteluri, resorturi, rezervări de bilete, legături aeriene, cocktailuri, nopți fierbinți în cluburi și la multe, multe alte lucruri care-i așteaptă în următoarele săptămâni… mai puțin la meciul de fotbal. Acesta a fost tratat ca o ultimă oră la școală, în care profesorul nici nu se mai face că predă, elevii nici nu se mai fac că îl ascultă, ci doar povestesc între ei, la trecerea timpului. Cam așa a și circulat mingea între fotbaliștii UTA-ei: domol, fără stres, ca o conversație de vacanță, din când în când mai aruncându-se câte o angajare lungă către Cardoso, precum un cocoloș de hârtie care zboară din ultima bancă spre „tocilarul“ clasei care se încăpățâna să alerge după el și să îl arunce frumos la coș.

Duelul Torje – Vorbjovs, ilustrare perfectă pentru ceea ce a „oferit“ această partidă

Trebuie spus însă că această paralelă, în anumite condiții de înțeles, n-ar fi trebuit să existe în situația particulară a UTA-ei, a jucătorilor săi. Pentru că nu este normal să ai o asemenea atitudine la capătul unui sezon în care ai ratat toate obiectivele (să fie clar: evitarea retrogradării nu era un obiectiv ci o minimă normalitate); nu e normal să ai o asemenea atitudine când întreg sezonul ți-ai hrănit suporterii cu „dulcegării“ și vorbe frumoase rămase fără acoperire în condițiile în care nu le-ai oferit nici măcar o victorie într-un meci care contează în mod special pentru aceștia; nu este normal să ai o asemenea atitudine când știi că o victorie poate aduce un loc superior în clasament și implicit niște bani în plus în conturile clubului, club care te-a premiat de două ori la înfrângere (!!!) în acest sezon. Această normalitate ar fi trebuit hrănită de responsabilitate, seriozitate, maturitate și bun simț, atribute pe care cei care ieri au îmbrăcat tricoul UTA-ei au eșuat să le arate.

Probabil ar fi un demers inutil încercarea de analiză a unui meci care pentru orice privitor a însemnat un chin teribil. Nu poți descrie sau analiza non-fotbalul. Să spunem totuși că în prima repriză UTA a intrat în meci apatică, cedând adversarului teren și posesie, așa cum de altfel a făcut-o în mai toate meciurile din deplasare din mandatul lui Ionuț Badea, indiferent de adversar. Superficialitatea liniei noastre de apărare a produs câteva situații la poarta lui Balauru, care însă nu pot fi numite neapărat ocazii. La fel au stat lucrurile și în celălalt careu unde Eșanu n-a fost deranjat până în minutul 39 când echipa noastră a deschis scorul la o fază în care Cardoso a fost surprins în sfârșit într-o poziție normală, cu fața la poartă, nu așa cum îl joacă de obicei Badea, pe post de vârf aflat mai mereu cu spatele la buturile adverse. Fotbalistul venit în iarnă a luat acțiunea pe cont propriu, a trecut de apărarea „câinilor“, probabil mai ușor decât depășește jaloanele la antrenament, și a finalizat pe sub portar într-o manieră similară celei în care ar înscrie la o miuță cu băieții din spatele blocului.

Dacă prima repriză a fost una slabă, a doua va fi de-a dreptul jalnică. Dinamo a părut total căzută după venirea de la cabine, jucătorii lui Uhrin jr. ratând și cele mai simple execuții. Cu doar o mică ciupitură a pedalei de accelerație UTA ar fi putut rezolva meciul înscriind 1-2 goluri cel puțin dar purtătorii de tricouri bleumarin n-au fost dispuși nici măcar la cea mai mică „risipă“ de energie. S-au mulțumit cu o posesie statică, sterilă, pigmentată cu mingi aruncate la întâmplare periodic în avanposturi; și din când în când cu gafe în defensivă pe care adversarii nu le-au speculat. Nici schimbările făcute de Ionuț Badea n-au adus absolut nimic, iar de o ajustare pozitivă a atitudinii nici n-a putut fi vorba. Toată lumea, în primul rând jucătorii credeau că nu se mai poate întâmpla nimic și meciul se îndreaptă către o victorie obținută din „gleznă“, fără muncă, doar că o nouă superficialitate a apărării a fost speculată de Bordușanu și Irobiso care au adus golul egalizator cu aproximativ 10 minute înainte de final. Atacurile haotice și dezlânate ale jucătorilor UTA-ei din finalul meciului n-au făcut decât să scoată în evidență faptul că până atunci puteau avea o altă atitudine dar nu au fost interesați de asta. Finalul i-a scos din apatie, pentru că au simțit că le-a scăpat victoria printre degete dar a fost prea târziu. Când timp de 80 de minute îți bați joc de ceea ce ai în bagajul tehnic și tactic, zeii fotbalului își întorc fața de la tine atunci când ți se trezește orgoliul din amorțeală. Astfel meciul s-a încheiat cu poate cel mai bun șut al lui Idriz Batha din acest campionat, însă Eșanu și-a descoperit veleități de mare portar și a salvat punctul echipei sale.

Cardoso a scos o notă de trecere cu golul marcat; prea puțin însă pentru discursul de mare vedetă oferit la final

Declarațiile din finalul meciului au arătat un antrenor și niște jucători senini și împăcați cu sine. Au vorbit despre joc bun, frumos (FRUMOS!!!) și consistență iar apoi s-au retras frumos către terminalele din aeroport de unde avioanele îi vor purta către mult așteptatele vacanțe. Din când în când, pe plajele însorite ale stațiunilor exotice vor arunca probabil câte un gând către Aradul unde îi așteaptă un club care le oferă totul, le cere puțin și le găsește scuze pentru orice; și de asemenea un public care are pregătite permanent aplauze pentru orice fel de prestație și o capacitate uimitoare de a uita foarte repede umilințele. Și totuși… dacă nu pentru toți și toate acestea, atunci măcar pentru sutele de copii care meci de meci îi fac să se simtă pe acești băieți ca niște mari vedete, pentru aceste suflete inocente de mici suporteri care-i asaltează meci de meci cu cereri de poze și autografe, n-ar fi meritat aseară măcar un pic de efort în timpul meciului și măcar un pic de bun simț la finalul lui?

Dinamo – UTA 1-1 (0-0)

Dinamo: Eșanu – Moura, Aloe, Patriche, Radu – Răuță (cpt) (70. C. Matei), Ivanov (63. Rodriguez) – Crețu (79. Bordușanu), Ivanovski (46. Morar), Torje (63. Mihaiu) – Irobiso Rezerve: Figueiredo – Buleică, Carp, Bani. Antrenor: Dusan Uhrin jr.

UTA: Balauru – Vukcevic (71. Baravykas), Erico, Dima, Shlyakov – Batha, Vorbjovas (71. Fl. Matei), Ubbink (cpt) (63. Isac) – Miculescu, Cardoso (76. Dangubic), Otele (63. Pop). Rezerve: Roșca – Iurasciuc, Laukzemis Antrenor: Ionuț Badea

Arbitri: Iulian Călin (Ștefănești) – Romică Bârdeș (Pitești), Nicușor Marin (Suseni) – Cătălin Buși (Râmnicu Vâlcea)

Observator FRF: Alexandru Deaconu (București) / Observator LPF: Iuliuss Nemțeanu (Ghermănești)

Cartonașe galbene: Torje, Moura, Irobiso / Dima, Vorobjovas, Pop

(foto: facebook/DinamoBucurestiOfficial)

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Recomandările redacției