În Siberia și în Estul Rusiei, oamenii au ieșit în stradă să protesteze împotriva mobilizării militare. Zeci de persoane au fost reținute miercuri în întreaga Rusie, în timp ce locuitorii din Siberia și Orientul Îndepărtat s-au mobilizat împotriva mobilizării militare „parțiale” declarate de președintele Vladimir Putin pentru războiul din Ucraina, scrie The Moscow Times.

Mulțimea adunată în această seară pe Arbat, principala stradă pietonală a Moscovei, strigă „Trimite-l pe Putin în tranșee!”.

Peste 500 de persoane au fost reținute în toată Rusia într-o represiune împotriva protestelor, potrivit grupului independent de monitorizare OVD-Info.

Organizaţia de monitorizare a demonstraţiilor afirmă că are informaţii despre arestări în cel puţin 23 oraşe, la câteva ore după ce preşedintele Vladimir Putin a ordonat prima mobilizare din ţară după cel de-al doilea război mondial.

Jurnaliştii AFP au asistat la cel puţin 50 de arestări la Moscova, iar la Sankt Petersburg poliţia a ridicat din centru un autobuz plin cu manifestanţi.

Demonstranţii strigau sloganuri cum ar fi „Nu războiului!” şi „Fără mobilizare!”, relatează agenţia citată.
Manifestaţiile neautorizate sunt interzise de legislaţia rusă privind protestele.

Rușii fug de război și se revoltă față de mobilizarea anunțată de Vladimir Putin

Sunt proteste la această oră în mai multe orașe ale Rusiei, iar forțele de ordine au fost trimise să aresteze protestatarii. Sute de ruși au fost reținuți, deja. În 43 de orașe mari ale Rusiei au fost anunțate proteste. Pe rețelele sociale apar imagini noi, de la minut la minut, cu revolta oamenilor.

„Nu trebuie să mori pentru Putin”, se arată în mesajul transmis pe rețelele sociale.

Este alertă și la granițe, pentru că rușii apți de luptă au început să părăsească țara cu mașinile după ce zborurile au fost interzise bărbaților între 18 și 65 de ani.

Cel mai important opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnai, aflat într-o închisoare de inaltă securitate, a criticat din nou ofensiva Rusiei în Ucraina și a numit-o „un război criminal eșuat”.

Protestatarii din Ulan-Ude au fost văzuți purtând pancarte scrise de mână cu mesaje precum „Nu războiului! Fără mobilizare!” și „Soții, tații și frații noștri nu vor să ucidă alți soți și tați”.

În orașul siberian Tomsk, o protestatară care purta o pancartă pe care scria „Îmbrățișează-mă dacă și tu ești speriat” s-a aflat printre cele 15 persoane reținute la scurt timp după începerea protestului, potrivit canalului local de știri Telegram Ulitsa Barkhatnaya, scrie Ziare.com

În Novosibirsk, al treilea oraș ca mărime din Rusia, o înregistrare video publicată pe rețelele de socializare a arătat un protestatar strigând „Nu vreau să mor pentru Putin sau pentru voi!”.

Mișcarea de opoziție Vesna, precum și susținători ai lui Alexei Navalny au făcut apel la rușii din întreaga țară să iasă în stradă miercuri seara pentru a se opune deciziei Kremlinului de a-și întări forțele din Ucraina printr-o mobilizare „parțială”.

sursa: realitatea.net

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Recomandările redacției