Un minunat Aero 30, care i-a aparținut Regelui Mihai, poate fi admirat la Castelul Regal de la Săvârșin

0
360
Castelul Regal Săvârșin va fi, pentru o scurtă perioadă, gazda unui minunat Aero 30, fabricat în 1937, care i-a aparţinut Regelui Mihai al României şi i-a fost oferit cadou de preşedintele Cehoslovaciei, Edvard Bene, în momentul când regele a devenit sublocotenent.
 
La abdicarea Regelui şi ca urmare a exilului acestuia, automobilul a fost cumpărat de unul din membrii Gărzii Regale, în 1947. Ulterior, automobilul avea să fie abandonat cu probleme tehnice, ceea ce l-a salvat de la confiscarea de către regimul comunist al vremii. În 1950 este cumpărat de Bella Neuge­bauer şi reparat pentru a-l folosi constant până la vârsta de peste 100 de ani. Intrat apoi în colecţia familiei Hani, modelul a primit o ultimă restaurare.
 
Este singurul automobil din serie care a fost dotat cu faruri mari, nichelate, şi care are chiulasă din bronz masiv. Din 1951, Aero 30 a circulat permanent pe străzile României. Când era nouă, maşina putea rula chiar cu 140 km/h. Automobilul Aero 30 a fost produs între anii 1934 și 1948, în aproximativ 7.000 de exemplare.
 
Muzeul automobilului, atelierul Regelui Mihai I, Parcul Domeniului Regal se pot vizita fără programare în zilele de : vineri, sâmbătă și duminică de la ora 09 până la ora 18. În timpul săptămâni Domeniul Regal este deschis doar grupurilor organizate după o programare prealabilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.