Un moldovean stabilit în SUA și-a înscenat moartea pentru două milioane de dolari

0
463

Moldoveanul stabilit în Statele Unite, care și-a înscenat moartea acum opt ani, pentru a beneficia de două milioane de dolari, de abia acum a fost arestat în Republica Moldova și extrădat. În 2015, bărbatul, în vârstă de 54 de ani, a fost declarat vinovat pentru fraudă și dat în urmărire internațională. Tribunalul american urmează să-i pronunțe sentința.

Potrivit Departamentului de Justiție al Statelor Unite, în luna martie 2010, Igor Vorotinov a obținut o poliță de asigurare de viață în valoare de două milioane de dolari din partea unei companii și i-a desemnat pe soția și fiul său drept beneficiari.

Un an mai târziu, poliția din Republica Moldova a primit un apel telefonic, prin care i s-a comunicat că la intrarea în satul Cojușna a fost depistat un cadavru. Pe baza actelor găsite s-a tras concluzia că este vorba de Igor Vorotinov, fapt confirmat şi de fosta soţie, chemată în Republica Moldova pentru identificare.

Femeia s-a întors în Statele Unite şi a încasat poliţa de asigurare în valoare de două milioane de dolari, după care a transferat banii în conturi bancare din Elveţia şi Republica Moldova. În schemă a fost implicat și Alkon Vorotinov, fiul celor doi soți. Ultimul a fost reținut în 2013 de către ofițerii de la Serviciul Vamal și Protecție Frontieră din Detroit, Michigan, la întoarcerea dintr-o călătorie în Republica Moldova. În computerul confiscat de agenți au fost găsite fotografii digitale cu tatăl acestuia, Igor Vorotinov, făcute în același an. Astfel s-a dovedit că presupusul decedat trăiește.

În 2016, Irina Vorotinov a pledat vinovată și a fost condamnată la 37 de luni în închisoare federală, iar în prezent își execută sentința. Alkon Vorotinov, în vârstă de 28 de ani, a pledat și el vinovat și a fost condamnat la trei ani de probațiune și obligat să restituie banii. În cazul lui Igor Vorotinov, tribunalul american urmează să pronunțe sentința.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.